Ośmiornica na naszych stołach!

Ośmiornica na naszych stołach!

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Ośmiornicy. Na naszych stołach gości od niedawna. Polubiliśmy się z krewetkami, małżami, a nawet z homarem, ale dla wielu osób ośmiornica wciąż stanowi kulinarne wyzwanie.

Ośmiornica jest rzeczywiście dość wymagająca, jeśli chodzi o jej przygotowanie. Zapewne poświęcicie na zrobienie dania więcej czasu niż zwykle, będzie was tez kosztowało więcej pracy. Czy warto? Zdecydowanie tak!

Ośmiornica podobnie jak inne owoce morza, jest dobra dla naszego zdrowia. Zawiera wiele minerałów i witamin, na przykład z grupy A i B, a także takie pierwiastki jak cynk czy selen, które oddziałują m.in. na poziom testosteronu i wpływają na polepszenie sprawności seksualnej. Ponadto ośmiornica jest stosunkowo niskokaloryczna i nie zawiera cholesterolu. Ma w sobie za to dużo białka, więc jeśli chcecie ograniczyć w diecie wołowinę, wieprzowinę i drób, postawcie na owoce morza, w tym właśnie ośmiornicę.