Pasta, pizza, panna cotta - włoskie smaki na prestiżowej liście!
Włoska kuchnia - jako pierwsza na świecie - trafiła na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Decyzję ogłoszona 10 grudnia 2025 roku podczas zgromadzenia organizacji w Delhi.
Włosi mają powód do świętowania. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw kultury doceniła włoskie smaki. Właśnie wpisano je na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. To sytuacja bezprecedensowa - to pierwsza kuchnia narodowa, która trafiła na tę listę.
Starania o wpis na listę włoski rząd rozpoczął już w październiku 2022 roku, tuż po objęciu władzy. We wniosku uzasadniono, że tradycyjna kuchnia włoska to nie tylko jedzenie, ale i społeczny rytuał jednoczący rodziny i społeczność. Podkreślono również, że włoska kuchnia stanowi kulturową i społeczną mieszankę tradycji kulinarnych, o czym świadczy jej różnorodność i tradycja przekazywania przepisów z pokolenia na pokolenie.
Eksperci przewidują, że decyzja UNESCO przyczyni się do wzrostu zainteresowania turystów włoską kuchnią, podobnie jak miało to miejsce w przypadku innych włoskich tradycji i regionów, w tym wpisania na listę wypieku pizzy neapolitańskiej w 2017 roku.