Pierwsza historyczna edycja Trophee Mille Polska za nami!
Za nami pierwsza edycja Trophee Mille Polska 2023. 10 listopada podczas 30. Targów HoReCa w Krakowie, 12 młodych, zdolnych adeptów sztuki kulinarnej z 6 szkół gastronomicznych wystąpiło przed szeroką publicznością i zaprezentowało swoje zdolności.
Zwycięzcami pierwszej edycji Trophee Mille Polska 2023 zostali Wiktoria Suchenko i Robert Szczałba z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie, trenerem młodych kucharzy był Łukasz Cichy. Miejsce drugie zajęli Joanna Kaniecka i Adam Łodej z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach wraz z nauczycielem Tomaszem Zapałą. Na trzecim uplasowali się Zuzanna Śliwa i Dominik Lorek z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Wincenta Witosa w Nawojowej, a ich trenerką była Anna Wilk.
Trophee Mille to pierwszy w Polsce konkurs kulinarno-cukierniczy dla szkół gastronomicznych o zasięgu międzynarodowym. Każda drużyna musiała przygotować w ciągu 3 godzin i 30 minut dwa dania, każde w ośmiu porcjach: pierwsze przygotowane na słono z wykorzystaniem łososia Mowi Supreme, śmietany Alpro cooking 14% oraz dowolnych leśnych grzybów i drugie danie przygotowane na słodko na bazie czekolady Barry Callebaut i dowolnej dyni.
Konkurs dla młodych adeptów sztuki kulinarnej powstał w 2010 roku, którego pomysłodawcą jest francuski szef kuchni Philippe Mille. Zwycięska drużyna pojedzie do Reims we Francji, by reprezentować Polskę na międzynarodowej arenie wśród zespołów z całego świata.