Płaski croissant hitem wiosny?

Płaski croissant hitem wiosny?

Eksperymentalne, płaskie croissanty podbiły serca miłośników wypieków. To kolejny przykład wykorzystania social mediów do efektywnej promocji lokalu.

Mimo że nietypowe, płaskie croissanty zaczęto wypiekać w zeszłym roku, dopiero teraz rozprzestrzeniły się online, głównie na TikToku i od kilku tygodni trendują w sieci. Skąd pomysł na ich niestandardową formę? Wszystko wskazuje na to, że pomysł został zaczerpnięty z Azji, najprawdopodobniej z Korei Południowej lub Japonii, a następnie został spopularyzowany przez amerykańską cukiernię Alexander's Pastisserie.

Ta kalifornijska cukiernia serwuje złocistą, spłaszczoną wersję croissanta w polewie czekoladowej, truskawkowej lub mango. Nową odsłonę popularnego rogalika wyróżnia chrupiące, słodkie wykończenie. Czy to chwilowy trend? Trudno dać jednoznaczną odpowiedź, jednak jedno jest pewne - świat kulinariów uwielbia nowinki i eksperymenty. Kto wie, może płaska wersja croissanta zagości w słodkim menu na dłużej?

Fot: Alexander's Pastisserie