Powstaje nowa aplikacja do recenzowania restauracji
Aplikacja It's Good to gratka dla fanów publikowania recenzji lokali gastronomicznych. Uwaga, jest jeden haczyk - dozwolone są tylko pozytywne opinie. Czy słusznie?
Twórcy aplikacji twierdzą, że umożliwienie zamieszczania wyłącznie pozytywnych recenzji obniży poziom hejtu wśród miłośników jedzenia w restauracjach. Właściciele lokali, szefowie kuchni i inne osoby pracujące w branży gastronomicznej z pewnością mają świadomość, jak wielka jest siła Internetu w funkcjonowaniu ich biznesu. Z jednej strony pozytywne opinie w wyszukiwarkach czy popularnych serwisach do recenzowania mogą być trampoliną do sukcesu, przyciągając nowych gości, natomiast z drugiej strony wystarczy niewielki błąd obsługi lub szefa kuchni, aby sieć zalały najniższe oceny czy negatywne opinie. To w znacznej mierze przekłada się na fatalny wpływ na działalność restauracji. W dobie rosnących kosztów prowadzenia działalności i ciągłych braków w wykwalifikowanym personelu internetowe recenzje spędzają sen z powiek właścicielom restauracji
Ponadto nie od dziś wiadomo, że negatywne komentarze pozostawiają nie tylko rozczarowani, wybredni lub złośliwi goście. Recenzje szkalujące konkretną restaurację publikują online również osoby działające na zlecenie konkurencyjnych lokali.
Twórcy It's Good podeszli do tematu w zupełnie inny sposób. U nich można zostawiać tylko pozytywne opinie na temat restauracji. Aplikacja ma być źródłem autentycznych, ale wyłącznie pozytywnych recenzji barów i restauracji z całego świata.
Twórcami platformy są popularny amerykański piosenkarz John Legend i przedsiębiorca z branży technologicznej Mike Rosenthal. Ich dewizą jest powiedzenie, zgodnie z którym: Jeżeli nie masz do powiedzenia niczego dobrego, w ogóle tego nie mów.
Czy taka aplikacja będzie wiarygodna? Projektanci It's Good dobrze przemyśleli tę kwestię. Możliwość publikowania recenzji będą miały wyłącznie te osoby, które wcześniej otrzymają specjalne zaproszenie. Grupa ta będzie składała się z miłośników dobrego jedzenia, influencerów, kucharzy, szefów kuchni i celebrytów.