
Poznaj winiarski region Tejo
Region Tejo znajduje się w centralnej części Portugalii. Nie ma dostępu do Atlantyku, leży z daleka od zgiełku wielkich miast i ma niezwykle zróżnicowane terroir, pozwalające uprawiać wiele różnych odmian winogron, a dzięki temu tworzyć bardzo kompleksowe i aromatyczne wina.
Wina powstają tu od wieków, ale w ciągu ostatnich 25 lat notują wyjątkowy skok jakościowy. Olbrzymie inwestycje w unowocześnianie infrastruktury produkcyjnej, laboratoria i nowe rynki zbytu spowodowały, że wino stało się perłą w koronie Tejo.
O jego jakość dba regionalna komisja winiarska Comissao Vitivinícola Regional do Tejo (CVR do TEJO), która kontroluje proces certyfikacji produktów lokalnych winiarzy, rekomenduje wina do najważniejszych konkursów na świecie, organizuje własne konkursy, takie jak "Gala Vinhos do Tejo", a także projekty promujące wina przeznaczone do gastronomii - Tejo Gourmet. Ponad 60 restauracji w regionie każdego roku zgłasza swoje propozycje dań i dopasowane do nich lokalne wina.
Jest to niejako proces naturalny, bo uznanie dla produktów wytwarzanych lokalnie jest tu bardzo duże. W regionie Tejo w barach, kawiarniach, restauracjach i sklepach króluje oferta win od producentów znajdujących się w sąsiedztwie. Z drugiej strony wielu producentów win znalazło już uznanie globalnie i obecnie wina sygnowane markami Quinta da Lagoalva, Quinta da Alorna, Fiuza, Casa Cadaval czy Casal da Coelheira są dostępne od Londynu, przez Los Angeles czy Sztokholm, do Singapuru. Jednak to w Polsce wina z tej części Portugalii zdobyły wyjątkowe uznanie importerów, dystrybutorów i klientów, a nasz kraj jest obecnie największym ich importerem. W 2022 r. do Polski zostało sprzedanych niemal 1,2 mln litrów wina z Tejo, z tego duża część znalazła się w kanale HoReCa i w sklepach specjalistycznych.
Trzy filary Tejo
W Tejo najważniejsze są: winogrona, konie i rzeka. To trzy rzeczy, wokół których od dawna toczyło się tu życia, a dziś stanowią one o sile i potencjale regionu.
Konie rasy luzytańskiej to ważna wizytówka Tejo i ogromny biznes, który przyciąga pasjonatów z całego świata. Znajdują się tu najwięksi hodowcy, a w miejscowości Galega, co roku w listopadzie, odbywają się największe w kraju i niezwykle popularne targi, prezentacje i zawody koni.
Rzeka Tag (z port. Tejo) zapewniała dostęp do wody, co w tym niezwykle gorącym regionie było i dalej jest kluczowe dla wielu upraw. Dodatkowo dawniej pozwalała dość łatwo transportować plony do Lizbony, wiec wiele posiadłości powstawało na jej brzegu. Winogrona w tej części Portugalii dawały tak doskonałe plony, że ich uprawy były tu obecne od XII wieku, a pewnie i wcześniej. Wiele do dziś istniejących tu winnic to posiadłości ziemskie nadane przez władców rodzinom zasłużonym dla Portugalii.
Bairro, Campo i Charneca
Tejo podzielone jest obecnie na trzy strefy terroir: Bairro, Campo i Charneca, w których gleba i ukształtowanie terenu są nieco inne. Dzięki temu lokalni producenci win mogą czerpać z winogron o różnej charakterystyce. Między innymi dlatego Tejo znane jest z blendów, czyli win opartych na mieszance różnych odmian winogron.
Do najpopularniejszych białych winogron zaliczają się Fernao Pires i Arinto, natomiast spośród czerwonych odmian są to: Touriga Nacional, Castelao, Trincadeira i Aragones. Te endemiczne szczepy dominują w regionie Tejo, ale obecne są tu także powszechnie znane odmiany, takie jak Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot czy Syrah. W tej części Portugalii znajdziemy też parcele, gdzie rosną nawet 80-letnie krzewy winogron, dające owoce o dużej koncentracji smaku i aromatu.
Poznaj 3 strefy terroir regionu Tejo
Wino mimo wszystko
Tejo posiada niezwykle bogate dziedzictwo kulturowe i słynie z historycznych skarbów. Można tu znaleźć rzymskie ruiny, gotyckie zamki, pozostałości po Templariuszach, manuelińskie klasztory i średniowieczne wioski na szczytach wzgórz. Stolicą regionu jest Santarém, urokliwe miasto, położone na wzgórzu, wiec kiedyś ważny obiekt strategiczny, a obecnie portugalska perła gotyku. Jest tu więc co oglądać, ale i tak życie toczy się tu nie wokół historii i turystyki, ale wokół winnic, win i tego, jaką sławę przynoszą dla regionu.
Fot. winoztejo.pl
Artykuł powstał przy współpracy z Winami z Tejo