
Przed nami Czas na rybę!
Już po raz ósmy w pierwszy weekend października, Zamek Książęcy w Niemodlinie zamieni się w kulinarne centrum Polski. W konkursie Czas na rybę! o tytuł najlepszej potrawy z karpia opolskiego rywalizować będą uczniowie szkół gastronomicznych oraz profesjonalni kucharze z całego kraju.
Od 2018 roku Czas na rybę! przyciąga pasjonatów kuchni, profesjonalnych kucharzy i miłośników rybnych smaków. Jego głównym celem jest promocja potencjału kulinarnego karpia.
W 2025 roku wydarzenie otrzymało statuetkę Złotego Widelca dla najlepszego konkursu gastronomicznego w Polsce. Nagroda została przyznana przyznała podczas XIV edycji ogólnopolskiego wydarzenia "Polska od kuchni".
Podczas tegorocznej odsłony konkursu w piątek, 3 października 2025 roku, do kulinarnych zmagań staną uczniowie szkół gastronomicznych, a w sobotę, 4 października, pałeczkę przejmą szefowie kuchni.
Produktem obowiązkowym jest karp. W tym roku to jedyny składnik, który trzeba wykorzystać w konkursowych potrawach. Organizatorzy liczą na kreatywną odsłonę karpia zarówno w klasycznych, jak i nowoczesnych interpretacjach.
Ten konkurs to nie tylko kulinarna przygoda, gra toczy się o wysoką stawkę. W kategorii profesjonalistów do zdobycia jest nagroda główna o wartości 10 000 zł, a dodatkowo laureaci zostaną zaproszeni przez firmę UNOX na wizytę w sercu włoskiej technologii - zwiedzanie fabryki pieców we Włoszech to szansa na poznanie kulinarnego know-how z pierwszej ręki.
Z kolei uczniowie szkół gastronomicznych powalczą o nagrody o łącznej wartości do 2 500 zł oraz staż pod okiem szefa kuchni należącego do stowarzyszenia Euro-Toques Polska.
Aby wziąć udział w konkursie Czas na rybę! i powalczyć o tytuł mistrza karpia, należy zgłosić się w 2-osobowych zespołach. Rejestracja odbywa się za pomocą formularza, który dostępny jest na stronie konkursu. W zgłoszeniu muszą znaleźć się następujące elementy:
- 3 zdjęcia potrawy,
- receptura oraz proces technologiczny przygotowania dania,
Każdy zespół powinien przygotować potrawę - danie główne - z produktem obowiązkowym - karpiem. Ryba dostarczana będzie przez organizatorów w formie patroszonego karpia z głową.
Jury wybierze po 6 drużyn w każdej kategorii (uczniowie i profesjonaliści). Podczas konkursu potrawa musi być przygotowana w ilości 8 porcji. Szczegóły dotyczące wyboru talerzy znajdują się w regulaminie. Formularze można przesyłać do 12 września 2025 roku.
Za organizację wydarzenia odpowiada Grupa Rybacka ?Opolszczyzna? wspólnie z szefem kuchni Kamilem Klekowskim. Informacje o konkursie można znaleźć:
- na stronie: https://czasnarybe.opolskieryby.pl/
- na FB: https://www.facebook.com/CzasNaRybe
- bezpośrednio u organizatorów:
- Aleksandra Czerkawska - tel. 535 380 010, Kamil Klekowski - tel. 790 247 247