Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego rusza na Olimpiadę Kulinarną IKA

Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego rusza na Olimpiadę Kulinarną IKA

Wielkimi krokami zbliża się Olimpiada Kulinarna IKA. W wydarzeniu, które odbędzie się w dniach 2-7 lutego 2024 roku w Stuttgarcie, weźmie udział także Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego pod przewodnictwem sierż. Piotr Weltera z bydgoskiego Batalionu Dowodzenia Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych.

Skład Narodowej Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego został ogłoszony przez Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych, a kucharze otrzymali certyfikaty, które wręczył płk. Marek Adamowicz, zastępca Szefa Logistyki. Reprezentantami Kucharzy Wojska Polskiego zostali: Piotr Welter, Joanna Jachymiak, Robert Stefański, Paulina Garbacik, Radosław Irzemski, Piotr Pawelec, Paweł Bazan, Kamil Martyniak, Łukasz Tarapacki, Dariusz Gauza, Michał Przybył, Krystian Domeradzki.

Od kilku miesięcy w studiu kulinarnym I Pomorskiej Brygadzie Logistycznej w Bydgoszczy odbywają się treningi. Wojskowi kucharze spotykają się tam, by podczas wspólnych sesji, doskonalić umiejętności, wymieniając doświadczenia.

Polska drużyna liczy na sukces zwłaszcza w kategorii Community Catering. Żołnierze reprezentujący nasz kraj będą musieli przygotować nie tylko smaczny, ale i zrównoważony lunch dla 120 osób oraz 72 wykwintne zakąski bankietowe, które będą jedzone sztućcami. Do przygotowania będą trzy rodzaje zakąsek, po 24 sztuki z każdego z nich. Regulamin wskazuje, że pierwszą zakąskę można stworzyć według własnego uznania, druga ma być wegańska, a trzecia o niskiej zawartości węglowodanów. To wymagające zadanie pokaże zarówno umiejętności kulinarne, jak i organizacyjne i strategiczne.

Fot. Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego