Restauracja Nuta wyróżniona statuetką Luksusowa Marka Roku 2023

Restauracja Nuta wyróżniona statuetką Luksusowa Marka Roku 2023

Luksusowa Marka Roku to prestiżowe wydarzenie, które gromadzi liderów biznesowych sektora premium z Polski i całego świata. Podczas dorocznej gali nagradzane zostały wyjątkowe marki W tym roku statuetkę otrzymała nagrodzona gwiazdką Michelin restauracja Nuta, prowadzona przez szefa Andreę Camastrę. Magazyn "Szef Kuchni" również jest laureatem tej statuetki, którą otrzymał w 2019 roku.

W tym roku restauracja Nuta, jako jedyna w stolicy, została nagrodzona Oscarem świata kulinariów - gwiazdką Michelin. Nuta, której kulinarnym repertuarem dyryguje szef Andrea Camastra, 27 listopada, podczas uroczystej gali otrzymała statuetkę Luksusowej Marki Roku. Statuetkę odebrał współwłaściciel restauracji - Marcin Zawadzki, który podkreślił, że ta nagroda stanowi potwierdzenie talentu Camastry, który z gracją zmienia polską kuchnię w sztukę, bawiąc się formą i smakiem.

- Kapituła nagrody wyróżniła firmy, marki, produkty oraz twórców dóbr za kreowanie luksusowych usług i produktów, a także za ich unikatowość i najwyższą jakość. Otrzymanie statuetki Luksusowa Marka Roku zawsze odzwierciedla wysoką pozycję na rynku premium w Polsce - mówi pomysłodawca i inicjator nagród Mariusz Pujszo.

Andrea Camastra z pasją tworzy swoje menu, łącząc znane wszystkim z dzieciństwa polskie smaki z włoskimi akcentami i azjatyckim twistem. Szef w swojej restauracji proponuje dwa menu degustacyjne, Maestro oraz Virtuoso, serwując gościom m.in. polski ramen, pieroga ruskiego z kawiorem czy, wyglądającą na pierwszy rzut oka jak cappuccino, aromatyczną zupę grzybową z boczkiem. Jak sam mówi: patelnie, garnki, chochle i noże to instrumenty, a najlepszej jakości składniki to nuty, które, właściwie skomponowane, tworzą dania. Dzięki swojej długoletniej pracy i szczypcie talentu, Andrea Camastra został uznany za jednego ze stu najwybitniejszych kucharzy świata przez magazyn "Le Chef".

- Zarówno gwiazdka Michelin, jak i kolejne wyróżnienia, takie jak Luksusowa Marka Roku, to motywacja dla całego zespołu i potwierdzenie, że obrany przez nas kierunek jest właściwy. Nie spoczywamy jednak na laurach, niedawno wprowadziliśmy nowe jesienne menu, aby po raz kolejny zaskoczyć i zachwycić naszych gości - opowiada Camastra. I dodaje, że najważniejsi są ludzie: mój zespół to zgrana orkiestra, ale przeszliśmy długą drogę, żeby dojść do tego etapu, bo kuchnia to rzemiosło, to proces twórczy, który się nigdy nie kończy i potrzeba lat, aby zbliżyć się do doskonałości.