Restauracja przyszłości. Sztuczna inteligencja pomocą w optymalizacji kuchni?

Restauracja przyszłości. Sztuczna inteligencja pomocą w optymalizacji kuchni?

AI coraz prężniej się rozwija. Wzrost znaczenia sztucznej inteligencji widać również w sektorze HoReCa. A jak mogłaby usprawnić procesy kulinarne? Poza automatyzacją może być narzędziem optymalizacji pracy urządzeń oraz kreowania nowych smaków.

Tworzenie nowych smaków

Restauracja to miejsce, w którym mamy okazję spróbować niezwykłych smaków będących zasługą talentu szefa kuchni i jego umiejętności łączenia składników. Sztuka food pairingu to koncept polegający głównie na kompatybilności chemicznej różnych produktów. Jednak to nie takie proste. Czy AI okaże się rozwiązaniem i wsparciem w tworzeniu nowych połączeń smakowych? Warto dodać, że na rynku są już dostępne usługi wykorzystujące technologię AI w tym zakresie. Dzięki temu szefowie kuchni mogą czerpać z nich inspirację podczas tworzenia nowych, oryginalnych receptur.

Optymalizacja przede wszystkim

Praca kucharza to zarówno kreowanie nowych dań, jak i dążenie do zachowania powtarzalności w ich odtwarzaniu. W dobie rosnących kosztów energii, optymalizacja procesów i pracy urządzeń to konieczność. Czy AI może pomóc w poprawie efektywności procesów towarzyszących codziennej pracy kucharzy? Okazuje się, że tak. A wszystko to za sprawą algorytmów, które analizują dane związane z temperaturą, czasem gotowania i dostosowują optymalne wartości parametrów do potrzeb konkretnego procesu. Jednak czy pozytywnym efektem takiej optymalizacji jest, oprócz redukcji kosztów energii, lepszy smak i jakość przygotowywanych potraw? Trudno odpowiedzieć jednoznacznie.

Potrzeby gości numerem jeden

Roboty kuchenne, które wykorzystują technologię AI potrafią wykonać podstawowe czynności, a także przygotować proste dania, pozostawiając kucharzowi kontrolę nad ich wykończeniem i prezentacją. Ponadto rynek oferuje w pełni autonomiczne roboty, które na oczach zamawiającego przygotowują i wypiekają np. pizzę. Zdaniem niektórych dużym atutem takich rozwiązań jest możliwość personalizacji zamówień oraz fakt, że szansa pomyłki podczas realizacji niestandardowego zamówienia jest mniejsza.

Podsumowując, sztuczna inteligencja oferuje szereg możliwości zastosowania jej w gastronomii. Z jednej strony optymalizuje procesy, a z drugiej skłania do refleksji na temat przyszłości naszej branży. Jedno jest pewne - korzystanie z AI to początek transformacji sektora HoReCa.

Źródło: SMAKKi GASTROTARGI