Rogal świętomarciński w płynie?

Rogal świętomarciński w płynie?

Rogale świętomarcińskie to nieodłączny element obchodów Dnia Świętego Marcina, które przypada na 11 listopada, czyli Narodowe Święto Niepodległości. W tym dniu poznaniacy zjadają kilkaset ton tego słodkiego przysmaku. Praktycznie w każdej poznańskiej kawiarni i cukierni znajdziecie te uwielbiane rogale z białym makiem. Wkrótce będzie można zachwycić się ich smakiem w wersji? płynnej.

 Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich w Poznaniu sięga XIX wieku. Gdy zbliżał się Dzień Świętego Marcina, ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod wezwaniem św. Marcina, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, aby - wzorem patrona - zrobili coś dla biednych. Józef Melzer, jeden z poznańskich cukierników, odpowiadając na apel proboszcza, upiekł trzy blachy rogali i przyniósł pod kościół. W następnych latach dołączyli do niego inni, aby każdy mógł w ten dzień najeść się do syta. Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedniejsi otrzymywali go za darmo. Tradycja wypiekania rogali świętomarcińskich na dzień przetrwała do dziś i stała niemal ogólnopolskim zwyczajem.

 Rzemieślniczy browar Magic Road postanowił iść krok dalej. W kooperacji z Poznańskimi Targami Piwnymi uwarzył imperialny stout inspirowany rogalem świętomarcińskim. 

- Od dłuższego czasu mamy taką tradycję, że jadąc na piwne targi czy festiwal staramy się uwarzyć piwo, które nawiązuje do rejonu, w którym impreza się odbywa. Rogal świętomarciński to wypiek pochodzący z Poznania, dlatego akurat takie piwo wymyśliliśmy, aby uczcić dziesiątą edycję Poznańskich Targów Piwnych. W zeszłym roku mieliśmy pierwsze podejście do tego piwa. Również na PTP uwarzyliśmy piwo z dodatkiem prawdziwych rogali swiętomarcińskich i bakalii. Nie było tego dużo, zaledwie jedna beczka. W tym roku chcieliśmy to powtórzyć w większej ilości, ale ze względów technologicznych nie możemy dodać rogali. Do intensywnej czekoladowo palonej bazy dodaliśmy za to potężną ilość masy makowej z bakaliami, takiej samej jaką dodaje się do rogali świętomarcińskich - wyjaśnił Bartek Packo, piwowar z browaru Magic Road.

Okazją do degustacji rogalowego piwa będą Poznańskie Targi Piwne.