Rukiew wodna - jedno z najzdrowszych warzyw świata

Rukiew wodna - jedno z najzdrowszych warzyw świata

Przez wielu ekspertów uważana jest za najzdrowsze warzywo świata. Czy słusznie? Co wyróżnia tę zieloną roślinę oraz jak wykorzystać ją w kuchni?

Roślina ta znana jest również jako rzeżucha wodna. Źródła wskazują, że była uprawiana już w czasach starożytnych, gdy wykorzystywano ją między innymi w medycynie ludowej. Na tle innych warzyw wyróżnia się głównie pod względem bogactwa wartości odżywczych. 

Występują w niej witaminy z grupy B, A, C, E i K, a także substancje mineralne, takie jak: wapń, magnez, potas, fosfor, sód, żelazo czy cynk. Nie brakuje w niej także witaminy C, dlatego pomaga wzmocnić odporność, ma działanie przeciwutleniające i uczestniczy w przyswajaniu żelaza oraz syntezie kolagenu. 

A jak smakuje rukiew wodna? Jej zielone liście charakteryzują się lekko pikantnym smakiem, przypominającym pieprz. Co więcej można wyczuć również słodkawe nuty. Rukiew możesz wykorzystać do przygotowania przeróżnych sałatek, na przykład jako zamiennik rukoli. Świetnie będzie komponować się z pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i oliwkami. Fanów słodko-słonych smaków, z pewnością zachwyci sałatka z gruszką, serem blue oraz orzechami włoskimi i dressingiem miodowo-musztardowym. Nadaje się również jako dodatek  do zupy.