Smażony baton lub słonina z czekoladą, czyli najciekawsze słodycze świata

Smażony baton lub słonina z czekoladą, czyli najciekawsze słodycze świata

Nastał długo wyczekiwany dzień przez wszystkich wielbicieli słodkich wypieków, czyli tłusty czwartek. Jak zawsze, w tym dniu ustawiają się długie kolejki pod cukierniami. Wszyscy chcą dostać swoje ulubione słodkości. W Polsce mówiąc "tłusty czwartek" - na myśl przychodzi tylko jedno - pączki. A jakimi słodkościami lubią się zajadać mieszkańcy innych krajów?

Smażone batony

Mieszkańcy Szkocji zajadają się swoimi ulubionymi batonami, ale nie w klasycznej wersji. W tym kraju wielbiciele słodko-słonych smaków jedzą smażone batony Mars. Zanurzone w naleśnikowym cieście i wrzucane na głęboki tłuszcz. Smażenie i roztopienie zawartości powoduje, że intensywność słodkości się zwiększa.

Dla osoby, która słyszy o tym po raz pierwszy, może wydawać się to szokiem, ale tak - popularny baton smażony w głębokim oleju, w cieście do panierowania ryb jest "normalnym" daniem serwowanym w Szkocji w takeawayach, obok choćby klasycznej angielskiej rybki z frytkami.

Smażona pizza

Czas na przekąskę! Czym jeszcze zajadają się mieszkańcy Szkocji? Popularnym daniem w restauracjach stała się pizza Margerita, nie byłoby to zadziwiające, gdyby nie fakt, że najpierw daną pizzę się piecze, a następnie smaży się ją na głębokim tłuszczu. Podawana jest złożona na pół, przełożona folią, żeby połówki się nie skleiły. Ciasto dzięki smażeniu jest bardzo chrupiące, ale nasiąknięte tłuszczem.

Clanger

Ten przysmak mieszkańców angielskiego hrabstwa Bedfordshire powstał prawdopodobnie przez przypadek. Clanger to przysmak, który polega na wypiekaniu dużego pasztecika, który z jednej strony jest nadziany farszem z wieprzowiny, cebuli i ziemniaków, a z drugiej jabłkami oraz rodzynkami. Dzięki temu otrzymujemy jednocześnie danie główne i deser.

Takoyaki

Za tą nazwą kryje się jeden z najpopularniejszych przysmaków Japończyków, czyli kulki przygotowywane z ciasta i ośmiornicy oraz rozmaitych dodatków, między innymi zielonej cebulki lub marynowanego czerwonego imbiru.

Słonina z czekoladą

Z kolei nasi wschodni sąsiedzi - Białorusini, Ukraińcy, na deser bardzo chętnie jedzą słoninę w czekoladzie, podawaną na patyku.

Youkan

Ponownie wracamy do Japonii, która słynie z wielu przysmaków, nieakceptowalnych dla mieszkańca Polski. Jednym z nich jest mocno skondensowana galaretka wytwarzana z agaru (substancja żelująca pozyskiwana z krasnorostów, glonów wydobywanych u japońskich wybrzeży), cukru oraz przede wszystkim pasty z czerwonej (a niekiedy także białej) fasoli, co wpływa na kolor produktu.