Sommelierzy edukują uczniów szkół gastronomicznych

Sommelierzy edukują uczniów szkół gastronomicznych

Stowarzyszenie Sommelierów Polskich rozpoczęło szkolenia dla młodzieży w szkołach ponadpodstawowych o profilach gastronomicznym, turystycznym i hotelarskim.

Zajęcia mają zwiększyć świadomość młodych na temat zawodu sommeliera i zachęcić ich do wybierania ścieżki kariery związanej z dynamicznie rozwijającą się w Polsce branżą winiarską. Program zajęć został opracowany przez ekspertów Stowarzyszenia, na czele z szefem komisji egzaminacyjnej, Adamem Tomczakiem. Prowadzący szkolenia to członkowie SSP z tytułem sommeliera.

Sześciogodzinny blok zajęć składa się z części teoretycznej, w której biorą udział duże grupy uczniów klas drugich, trzecich i czwartych, oraz praktycznej, adresowanej do wybranych uczniów, którzy na podstawie pierwszej części wyrazili chęć pogłębienia wiedzy. Zakres szkoleń praktycznych to elementy serwisu, organoleptyka i dobór wina do jedzenia. Prowadzący zajęcia w szkołach korzystają wyłącznie z win bezalkoholowych. 

Program szkoleń jest ogólnopolski, a zajęcia prowadzone są bezpłatnie. Od początku roku wzięły w nim udział 3 szkoły, kolejne mogą zgłaszać chęć uczestnictwa do organizatorów w SSP pisząc na adres organization@sommelierzy.pl