Startuje Arte Culinaria Italiana

Startuje Arte Culinaria Italiana

W dniach 15-17 marca 2024 roku odbędzie się XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Konkurs odbywa się w Mikołajkach w Hotelu Robert's Port Lake Resort & SPA. Ruszyły przygotowania.

Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a uczestnicy to kucharze z restauracji i hoteli z całej Polski. Do tegorocznej edycji konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 16 ekip z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 ekip:

Arche Hotel Krakowska Restauracja Impresja- Warszawa

Vladyslav Medianyk

Konrad Batur

Centrum Rozrywki Rodzinnej Restauracja Akcja - Kostrzyn Nad Odrą

Daniel Pelechaty

Julia Ratajczak

Lemon Resort &SPA Restauracja Lemon - Gródek nad Dunajcem

Klaudiusz Gromala

Dominik Lorek

Hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport - Warszawa

Mariusz Banaśkiewicz

Adam Wojtowski

Hotel DoubleeTree by Hilton Restauracja Four Colors - Łódź

Łukasz Białas

Konrad Szela

Restauracja Mamma Mia - Karpacz

Paweł Kucharski

Kamil Kowal

Hotel BoniFaCio  SPA & Sport Resort - Sochocin

Grzegorz Krupiński

Adian Gwiazdowski

Fabryka Wełny Hotel &SPA Restauracja Przędzalnia - Pabianice

Piotr Dzikowski

Paweł Stępniak

Restauracja Bella Italia - Mikołajki

Jakub Grabowski

Bartosz Kunasz

Hotel Stradom House Autograph Collection Restauracja Gaia - Kraków

Robert Kopacz

Marcin Bujakowski

Restauracja Dziurka od klucza - Warszawa

Yurii Haliak

Mariusz Prażnowski

Restauracja Amore Mio - Elbląg

Alan Lawrynowicz

Cristian Moffa

Podczas konkursu spotkają się zarówno autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, jak i osobowości telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z włoską kuchnią i kulturą oraz prezentacji firm oferujących wysoko jakościowe produkty.

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne grono jurorów. Jurorzy będą oceniali dwa dania konkursowe: pierwsze danie makaron z wykorzystaniem łososia oraz drugie danie mięsne - roladę wołową z kulki wołowej zrazowa górna z wykorzystaniem  przynajmniej jednego z produktów (pieprz zielony marynowany oraz passata) oraz innych dowolnych produktów, zachowując zasady kulinarne obowiązujące w kuchni włoskiej.

W gronie jurorów profesjonalnych degustacyjnych zasiądą: Krzysztof Szulborski - przewodniczący jury, Joanna Ochniak, Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek, Janusz Profus, Jakub Steuermark, Marcin Soból, Krzysztof Gawlik i Jakub Kowalczyk. Natomiast w jury profesjonalnym technicznym zobaczymy: Andrzeja Ławniczaka, Patryka Kotarbę, Dariusza Siennickiego i Tomasza Koprowskiego.

Koordynatorami konkursu są szefowie kuchni: Kamil Prusicki, Salvatore Bascer, Adam Reluga, Arkadiusz Stefański i Jacek Schliske.

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się konkurs dla gwiazd. Tym razem znane osobowości  zmierzą się z zaprezentowaniem  dwóch autorskich dań konkursowych, na których przygotowanie będą miały 120 minut. Uczestnik konkursu będzie przygotowywał  pierwsze danie makaron z wykorzystaniem oraz drugie danie mięsne - bracciole zrazy wołowe z wyciętej bitki zrazowa górna z wykorzystaniem  przynajmniej jednego  z produktów marki Makro (Grana Padano i/lub śmietana 36  proc.) oraz z użyciem innych dowolnych produktów dostarczonych przez organizatora.

Przed gwiazdami stoi nie lada wyzwanie, gdyż muszą przygotować praktycznie identyczne dania konkursowe jak  uczestnicy konkursu dla profesjonalistów, jednakże w swojej autorskiej odsłonie.

W konkursie dla gwiazd będą rywalizować: Izabela Trojanowska, Ewelina Lochman, Anna Koprowska (Kowalczyk), Aleksandra Kostka, Julia Wróblewska, Antek Smykiewicz i Rafał Iwaniuk.

Gwiazdy będą oceniane przez jurorów degustacyjnych VIP: Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Burmistrza Miasta Mikołajki, Sekretarza Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego oraz przedstawicieli sponsorów.

Jurorami technicznymi VIP zostali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Wiesław Bober.

Konkurs poprowadzi Robert Bochenko, a galę Tomasz Kozłowicz.

Autorem, pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Giancarlo Russo - włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.

Fot: Arte Culinaria Italiana