Startuje Restaurant Week

Startuje Restaurant Week

Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodNewsGoodNews! Autorskie trzydaniowe menu w niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce jest dostępne w festiwalowej cenie. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Po kilku latach przerwy, na kulinarną mapę Krakowa przy ulicy Bocheńskiej 7, w wielkim stylu wraca Ed Red. Koncept znany z jakościowych dań mięsnych (i obłędnego masła do steków) wraca w odświeżonej formie. Szef kuchni Przemysław Skibiński z okazji festiwalu przygotował w menu A: drobiową terrinę z piklami i ketchupem ogórkowym, szarpanego kurczaka w brioszce z karmelizowaną czerwoną cebulą i pikantną sałatką z marchewki z rukolą. W menu B: salceson ozorkowy z sosem tatarskim, bastowany Hanger Steak podany na ziemniaczanym blinie z pieczoną papryką. Kulinarne zwieńczenie tej uczty to tarta z białej czekolady z sorbetem z rokitnika.

Miejsce, które powstało z zamiłowania do prawdziwej pizzy neapolitańskiej i jako jedyne w tej części Polski uzyskało certyfikat AVPN z Neapolu to Farina w Białymstoku. W menu na wiosenny festiwal między innymi: tort z bakłażana przekładany sosem pomidorowym z bazylią i serem Parmigiano Reggiano DOP (menu A), jadalna misa z neapolitańskiego ciasta z gnocchi z szarpaną baraniną w sosie z czerwonego wina z pomidorkami (menu B), oraz pizza neapolitańska z burratą, świeżym ogórkiem, rzodkiewką, nasionami sosny i cytrynową ricottą, zwieńczona pietruszkowym tiulem i cytrynową oliwą. Deser do wyboru: krem z sycylijskich pistacji owinięty w francuskie rożki lub czekoladowa pizza piccola z orzechową Nutellą, owocami leśnymi, miętą i kremową pianką.

Łódzka restauracja Ramki to kolejny lokal, który warto odwiedzić podczas festiwalu. O tamtejszym szefie kuchni, wyjątkowym wystroju i znakomitym jedzeniu słyszał już każdy w Łodzi. Szef kuchni Norbert Szefer przygotował specjalne menu - na przystawkę krem ziemniaczany na palonym maśle z maślanką i wędzonym serem podany z gzikiem, chipsami chlebowymi i oliwa koperkową. W propozycji bezmięsnej na talerzach zagości pyza z grzybami i polskim serem bursztyn na chruście z pora i kiszonej kapusty oraz sosem na bazie palonej kaszy i grzybów z nutą estragonu, całość oprószona pudrem grzybowym. Alternatywne danie główne to pyza z konfitowaną, szarpaną gęsiną, podana w porowym chruście z kiszoną kapustą, sosem drobiowym z nutą kafiru i bergamotki i pudrem ze słoniny. Finał tej kulinarnej opowieści to domowy drożdżowiec z kremem angielskim z macerowanymi jagodami i kruszonką migdałową. Tej uczty nie możesz przegapić!

Ohana znaczy rodzina, a w rodzinie nikt nie pozostaje?głodny! W Poznaniu spełnienie odnajdą miłośnicy street foodu i kuchni azjatyckiej. Gości RestaurantWeek? czekają tu dwie propozycje menu, pierwsza: boczniaki w panko z majonezem limonkowym, panierowane tofu podane z krokietem ryżowym, minicukinią i żółtkiem sous-vide. Dla mięsożerców: śledź matias z wakame z kawiorem, piklowaną cebulką, majonezem wasabi, podany z ziemniakami z ogniska, orientalny kurczak z krokietem ryżowym, minicukinią i żółtkiem. Finał tej kulinarnej opowieści to sernik yuzu z musem kiwi. Zarezerwuj - rodzinnie!

Mono Pâtisserie & Restaurant mieści się w samym centrum Bielsko-Białej przy ulicy Barlickiego. To niezwykłe połączenie restauracji i francuskiej cukierni z nieszablonowym podejściem do produktów. W popisowym wydaniu na wiosenny festiwal zaprezentują dwa warianty menu. W wegetariańskim: suflet z batatów z tymiankiem, siemieniem lnianym i wędzonym twarogiem, tantanmen ramen, jajko marynowane w sosie sojowym, grillowaną kapustą pak choi, kiełkami fasoli mung i dymką, na deser mus z pieczonego kakao z galaretką wiśniową i kawową bezą. Dla mięsożerców: ravioloni szpinakowe z bawolą ricottą, gremolata z pietruszką, czosnkiem, kaparami, cytryną, orzeszki piniowe, pomidorki cherry, na danie główne duszone policzki wołowe z salsą paprykową, emulsją z awokado i czerwonym curry.

Daj się wciągnąć w wir kulinarnych newsów w okazyjnej cenie! RestaurantWeek? jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się wyjściem do topowych restauracji, nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych szefów kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). W ramach rezerwacji każdy gość otrzyma koktajl lub bezalkoholową alternatywę.

Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającymi sukcesy i inspiracje szefów kuchni. Od lokalnych triumfów, przez międzynarodowe osiągnięcia, aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu stanie się przeglądem topowych trendów  w świecie restauracji.

Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku oraz na Warmii i Mazurach. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek? jest przewidziana na 90 minut.

Termin festiwalu: 13 marca 2024 - 24 kwietnia 2024

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl