Sukces ucznia ZSPS w Poznaniu
28 stycznia 2025 roku w Luksemburgu odbył się konkurs Honey Cooking Competition. W rywalizacji wzięli udział młodzi adepci kulinariów z Europy.
Tematem przewodnim konkursu było przygotowanie dań z dodatkiem miodu. Produktami obowiązkowymi były przegrzebki, polędwica wieprzowa oraz gruszka.
Do udziału zakwalifikował się uczeń Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu - Jakub Nowakowski. Jego opiekunem była Alicja Jaworska-Piasecka.
Młody kucharz przygotowywał się do konkursu pod okiem szefa kuchni Dominika Powstańskiego z poznańskiej restauracji OT.WARTA. Doświadczeniem menedżerskim polską ekipę wspierał także właściciel restauracji - Michał Niemiec.
Reprezentant Polski zajął ostatecznie czwarte miejsce. Na pierwszym miejscu uplasowała się Francja. Drugie miejsce zajął Luksemburg, a trzecie Grecja.
Gratulacje!
Fot. ZSPS