Sustainable Chef Challenge - znamy zwycięzcę!

Sustainable Chef Challenge - znamy zwycięzcę!

Wybrano najlepsze zrównoważone danie. Zwycięskim daniem w trzecim finale Sustainable Chef Challenge zorganizowanym przez Sodexo i Rational w Paryżu w połowie listopada okazał się cały kalafior z pieczonymi liśćmi i kalafiorowym kimchi.

Pierwsze miejsce w finale Sustainable Chef Challenge zajął Adam Collison z Wielkiej Brytanii. Pokonał on innych finalistów: Sandrine Leriche (Francja), Michała Fabiszewskiego (Polska), Gaurava Pawara (Indie), Ryana Hickeya (USA), Johna Oliveirę da Conceicao (Brazylia), Christophera Paredesa (Chile) i Nabilę Kerbout (Zjednoczone Emiraty Arabskie / Maroko).

Dania, oprócz wyważonego smaku i świetnej prezentacji, musiały być w 100 proc. roślinne, wykonane ze zrównoważonych składników, a dodatkowo unikać marnowania żywności. Punkty specjalne przyznawano za kreatywność, wykonalność finansową w kantynach pracowniczych, umiejętności i techniki gotowania. Szczególnym wyzwaniem był deser. Uczestnicy musieli stworzyć go spontanicznie z nieznanych wcześniej składników. Zwycięski deser Collison: wegańskie brownie czekoladowe z burakiem i pomarańczą oraz wegański mus z jedwabistego tofu i ciemnej czekolady z coulis z buraka.

W gronie jury znaleźli się: Lloyd Mann, Charles Guilloy i Julie Wagner z Sodexo, Kate Austen i Frédéric Anton oraz Florian Hartmann z Rational, którzy oprócz nagrody głównej przyznali również dwie nagrody specjalne.

Jeśli chodzi o minimalizację marnotrawstwa żywności, Michał Fabiszewski zaimponował jurorom swoją szarlotką, typowym polskim ciastem, w którym wykorzystał wszystkie składniki banana - zrobił nawet syrop ze skórki. Sandrine Leriche z Francji otrzymała nagrodę za najbardziej atrakcyjne wizualnie danie. Jej roladka z selera z lubczykiem i szpinakiem zachwyciła czystą, minimalistyczną prezentacją.

Tegoroczny konkurs Sustainable Chef Challenge po raz trzeci nagrodził najlepsze zrównoważone danie i dał przykład zrównoważonej gastronomii.

- Zrównoważony rozwój może odnieść sukces tylko wtedy, gdy wszyscy się zjednoczą. Nie chodzi tylko o odpowiednie składniki, ale także o odpowiednią technologię gotowania i sprzęt - na przykład urządzenia, które zużywają mało wody i energii. Dlatego w Rational codziennie pracujemy nad tym, aby nasze iCombi Pro i iVario Pro były jeszcze bardziej wydajne i ekonomiczne - mówi Florian Hartmann, członek jury i Vice President Product Application iCombi w Rational.

Nagranie z ceremonii wręczenia nagród jest dostępne na stronie youtube.com, a więcej informacji o Rational i urządzeniach można znaleźć na stronie www.rational-online.com

Fot: Nicolas Gouhier, Sodexo