Świętujemy Dzień Kebaba

Świętujemy Dzień Kebaba

Najczęściej zamawianą przez Polaków potrawą w dostawie jest kebab - pokazują dane Raportu Food Trendów Pyszne.pl 2023/24. Oto kilka ciekawostek na temat tego przysmaku.

Choć jego historia sięga wielu wieków wstecz, w Polsce zadebiutował dopiero w latach 70., w Sopocie. Od tamtej pory robi w naszym kraju zawrotną karierę, która znacznie przyspieszyła w ciągu ostatnich 30 lat. To danie, które popularnością przewyższa w Polsce nawet hamburgery, pizze czy rodzime zapiekanki.

Jak podaje serwis Pyszne.pl, zamówienie na kebab jest składane średnio co kilkadziesiąt sekund. Była to najpopularniejsza potrawa w dostawie w ciągu ostatniego roku. Danie jest obecnie numerem jeden w Warszawie, Wrocławiu i Krakowie. Najwięcej kebabów zamawiają mieszkańcy województwa mazowieckiego, śląskiego i pomorskiego.

W ciągu ostatniego roku kebab co najmniej raz zamówiło niemal 40 proc. aktywnych użytkowników Pyszne.pl.

Największy fan potrawy mieszka w Warszawie. W ciągu roku zamówił w serwisie 865 kebabów, czyli średnio ponad dwa dziennie! Ale to nie jedyny rekord, jaki padł w stolicy. Pewnego czerwcowego dnia w porze lunchowej złożono zamówienie na kebaby i dodatki o łącznej wartości 1501 zł.

Na kebaba zwykle nachodzi nas ochota w weekend, kolejno: w niedzielę, sobotę i piątek, najczęściej wieczorem. Najwięcej zamówień tego dania składanych jest około godz. 18-19. Choć w menu restauracji można znaleźć jego liczne odmiany, to Polacy opowiadają się za tym na cienkim cieście. W zamówieniach królują rollo i tortille. Nie oznacza to jednak, że inne warianty nie mają swoich zwolenników. Bardzo chętnie zamawiamy też boxy czy talerze, czyli mięso z dodatkami. Nieco rzadziej wybierany jest kebab w bułce. A z czym kebab smakuje najlepiej? Najchętniej do zamówień dobierane są frytki, a na deser - baklawa.

Z roku na rok rośnie też popularność wegetariańskich odpowiedników tego dania. W ciągu ostatniego roku aż o 25 proc. wzrosła liczba ich zamówienia w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej. Co więcej, w tegorocznej edycji Pyszne.pl Awards w kategorii Roślinne Inspiracje po raz kolejny triumfował krakowski Vegab, który specjalizuje się w tortillach wypełnionych "v-mięsem" wytworzonym z tofu, strączków i białka pszenicznego oraz świeżymi warzywami.