System kaucyjny a gastronomia

System kaucyjny a gastronomia

Z początkiem 2025 roku w życie wejdzie ustawa wdrażająca w Polsce system kaucyjny. Nowe przepisy wpłyną nie tylko na podmioty stacjonarnego handlu detalicznego czy sprzedaż w internecie, ale i na hotele, restauracje i kawiarnie.

W Polsce system kaucyjny zacznie obowiązywać od 1 stycznia 2025 roku. Głównym celem rozwiązania jest poprawa gospodarki opakowaniami oraz odpadami opakowaniowymi, zwiększenie poziomu recyklingu i zmniejszenie ilości odpadów trafiających na składowiska.

Zmiany dotkną również restauracje i kawiarnie, które naliczając kaucję, będą musiały uwzględniać wartość opakowania. Ponadto przedsiębiorców z sektora HoReCa może zainteresować możliwość ich zwrotu.

Polski system kaucyjny będzie obejmował:

- butelki jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych o pojemności do trzech litrów; 

- puszki metalowe do jednego litra;

- butelki szklane wielokrotnego użytku o pojemności do półtora litra. 

Nie oznacza to jednak, że 1 stycznia system obejmie wszystkie opakowania. Jak wskazują eksperci, stawka opłaty produktowej dla butelek jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych o pojemności do trzech litrów, dla puszek metalowych do jednego litra oraz dla butelek szklanych wielokrotnego użytku o pojemności do półtora litra ma wynieść 10 gr za 1 kg za 2025 rok, natomiast dwa lata póxniej już 5 zł za kg - celem wyprzedaż zgromadzonych w magazynach towarów wprowadzonych przed uruchomieniem systemu, a znajdujących się w dystrybucji.

Źródło: Onet.pl