
Targi HoReCa Transgourmet i Selgros
W czwartek, 3 kwietnia 2025 roku, w podwarszawskim Mysiadle przy hali Selgros Warszawa-Piaseczno odbyły się targi HoReCa Transgourmet i Selgros. Nie zabrakło szerokiej oferty wystawców, a także wykładów i prelekcji. Podczas panelu eksperckiego głos zabrali szefowie kuchni i reprezentanci branży.
Targi HoReCa zorganizowane przez Transgourmet Polska stanowiły wyjątkowe wydarzenie stworzone z myślą o profesjonalistach z branży gastronomicznej i hotelarskiej - podkreślają organizatorzy.
Spotkanie branży było doskonałą okazją zarówno do odkrycia nowoczesnych rozwiązań, trendów, jak i zapoznania się z ofertą produktów i katalogiem usług wspierających rozwój biznesu na dynamicznie zmieniającym się rynku.
Ponadto odwiedzający mieli szansę zapoznać się z ofertą kilkudziesięciu wystawców oferujących gamę produktów dostępnych w ofercie Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa, a także wziąć udział w wykładach oraz prelekcjach w Instytucie Kulinarnym.
Naszą uwagę zwróciło wystąpienie Michała Stępnia na temat efektywności energetycznej w gastronomii. Prelegent omówił różne rozwiązania dla właścicieli lokali gastronomicznych pod względem obniżenia rachunków za wodę, prąd i gaz. Skupił się zwłaszcza na aspekcie praktycznym i funkcjonalności.
W ramach wydarzenia zorganizowano także panel ekspercki, którego tematem była przyszłość polskiej gastronomii, w tym rola oszczędności czy innowacji. Udział wzięli szefowie kuchni i eksperci z branży: Robert Sowa, Jarosław Uściński, Martin Gimenez Castro i Mateusz Cacek (Sphinx). Dyskusję moderował Bartosz Peter.
Poruszono tematy, takie jak relacje z dostawcami, rola demografii w kształtowaniu branży, rosnące koszty prowadzenia działalności, a także znaczenie jakości produktów.