Tegoroczna odsłona Tygodnia Kuchni Polskiej za nami

Tegoroczna odsłona Tygodnia Kuchni Polskiej za nami

Tydzień Kuchni Polskiej, specjalna akcja z okazji Święta 11 listopada, trwał do 26 listopada. W tegorocznej edycji wzięło udział ponad 400 restauracji z całej Polski, które przygotowały kilka tysięcy dań kuchni polskiej w ramach kulinarnych obchodów Święta Niepodległości.

Warto dodać, że Tydzień Kuchni Polskiej to wydarzenie organizowane w celu podnoszenia świadomości na temat rodzimych potraw oraz wspierania lokalnych restauracji. W festiwalu, trwającym od 3 do 26 listopada, wzięło udział 400 restauracji z 219 miast. Restauracje przygotowały dwie wersje trzydaniowego menu w cenie 69 lub 99 zł. W karcie pojawiły się zarówno potrawy regionalne, takie jak między innymi: warmińskie dzyndzałki, jak i historyczne, nawiązujące do działalności XIX wiecznego kucharza Jana Szyttlera.

Jak podkreśla Krzysztof Żurek, szef kuchni w restauracji Trzy Rybki w Hotelu Starym -Tegoroczna edycja festiwalu cieszyła się znacznie większym zainteresowaniem niż ubiegłe. Być może wpływ na to miała większa rozpoznawalność akcji. Goście szczególnie chętnie odwiedzali nasz lokal w weekendy, a z ich dobrą reakcją spotkał się turbot bałtycki w panko z sosem sardelowym i pieczoną kapustą z kminkiem. Rosnąca popularność akcji wskazuje, że kuchnia polska jest wciąż atrakcyjna dla znacznej rzeszy odbiorców. 

Promowanie Tygodnia Kuchni Polskiej wsparli blogerzy, influencerzy, patroni medialni oraz ambasadorzy restauratorzy, między innymi: Bogdan Gałązka, szef patron i współwłaściciel Stolica Café, Adrian Gabryszak, szef kuchni w M15, Krzysztof Żurek, szef kuchni w restauracji Trzy Rybki w Hotelu Starym, Kamil Urbanik, szef kuchni w restauracji Dwie Rzeki, Paweł Powroźnik, szef kuchni w restauracji P jak Pysznie, Daniel Dąbrowski z restauracji Pałac i Folwark Galiny oraz Wojciech Klimas, szef kuchni w restauracji Klimat.

Więcej informacji na temat Tygodnia Kuchni Polskiej dostępnych jest na stronie: https://tydzienkuchnipolskiej.pl