Trzecie warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere na słodko

Trzecie warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere na słodko

17 listopada 2023 roku w Sempre - Warsaw Academy of Pastry Arts odbyły się trzecie warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Wydarzenie zgromadziło młodzież zafascynowaną sztuką cukierniczą. Warsztaty poprowadził cukiernik Michał Iwaniuk. Tematem był: Deser restauracyjny. Deser na talerzu.

Michał Iwaniuk, czyli szef kreatywny Cukierni Gourmet Group, poprowadził uczestników przez intensywne, sześciogodzinne warsztaty, skupiając się na sztuce przygotowywania słodkich arcydzieł o ponadprzeciętnej estetyce i smaku. Studenci mieli okazję ćwiczyć wykonanie dwóch deserów, brownie buraczanego z czekoladą Ruby, żelem malinowym i pianą z czerwonych owoców oraz cannelloni z malinami i kremem migdałowym z pianą cynamonową.

Przed częścią warsztatową, młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli okazję uczestniczyć w wykładzie eksperckim, który poprowadził doktor Artur Głuchowski ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Temat brzmiał: Multisensoryczność posiłku - aspekty związane z wizualizacją potraw (plating), nowoczesnymi metodami składania zamówień i serwowania potraw. Zajęcia pozwoliły studentom spojrzeć z szerszej perspektywy na nowe obszary kreowania dań, które wychodzą spod ich rąk. Zyskali wiedzę, jak kolor, zapach, słuch czy smak wpływają na odbiór potraw. Dowiedzieli się, że nawet wielkość talerza czy jego kształt lub barwa zmieniają nastawienie konsumentów wobec tej samej potrawy. Ekspert podzielił się ze studentami przekrojem wyników badań naukowych z całego świata, a także przywołał wyniki własnych badań.

Warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere to nie tylko okazja do nauki praktycznych umiejętności, ale także do wymiany wiedzy i doświadczeń z najlepszymi specjalistami z branży HoReCa. Każda edycja tych warsztatów to kulinarna podróż pełna inspiracji i nowych możliwości dla młodych pasjonatów kulinariów.

Fot. Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere