Trzygwiazdkowa restauracja straciła wszystkie gwiazdki!
Słynna restauracja Chef's Table at Brooklyn Fare straciła jednocześnie trzy gwiazdki, którymi szczyciła się od 2011 roku. Do tego zupełnie wypadła z przewodnika.
Słynna nowojorska restauracja, która w ubiegłej dekadzie przyczyniła się do rewolucji na nowojorskiej scenie gastronomicznej, straciła wszystkie gwiazdki Michelin. Dotychczas brooklyński lokal posiadał trzy gwiazdki. To najwyższe z możliwych odznaczeń w słynnym przewodniku.
Restauracja Chef's Table at Brooklyn Fare została otwarta w 2009 roku przez znanego szefa kuchni Césara Ramíreza. Początkowo znajdowała się przy Schermerhorn Street pod numerem 200, a obecnie można ją znaleźć w dzielnicy Hell's Kitchen, przy 37. Ulicy pod numerem 431. Autorzy przewodnika Michelin już rok po otwarciu lokalu przyznali mu dwie gwiazdki, natomiast w 2011 roku został wyróżniony kolejną z nich.
Oznacza to, że Chef's Table at Brooklyn Fare widniała w przewodniku z kompletem gwiazdek nieprzerwanie od 12 lat! Teraz nie dość, że nie ma ani jednej, to całkowicie wypadła z przewodnika. Dlaczego?
Restaurację zamknięto w lipcu po głośnym rozłamie między jej dotychczasowym właścicielem, Moneer Issą, a Ramirezem. Na jaw wyszły informacje o karygodnym zachowaniu szefa kuchni wobec pracowników. Lokal otwarto ponownie na początku października pod kierownictwem szefów kuchni Marco Prinsa i Maxa Natmessniga, jednak data ponownego otwarcia wypadła po zakończeniu pracy inspektorów Michelin, którzy zakończyli anonimowe wizyty w restauracjach w Nowym Jorku, Chicago i Waszyngtonie we wrześniu. Z tego powodu Chef's Table at Brooklyn Fare nie dostała się do najnowszej listy.
Zgodnie z zasadami przewodnika Michelin, jeżeli restauracja istniała od wielu lat, to po ponownym otwarciu pod starą nazwą, ale z nowym kierownictwem, jest traktowana jak nowy lokal.
Fot. Instagram Chef's Table at Brooklyn Fare
@chefstablebrooklynfare