Turystyka kulinarna jako formuła promowania polskiej żywności i dziedzictwa kulturowego

Turystyka kulinarna jako formuła promowania polskiej żywności i dziedzictwa kulturowego

Już w dniach 22-23 maja 2025 roku w warszawskiej Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula odbędzie się konferencja poświęcona turystyce kulinarnej. Co w programie?

Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula zaprasza na konferencję naukowo-branżową poświęconą turystyce kulinarnej. Temat przewodni brzmi: "Turystyka kulinarna jako formuła promocji polskiej żywności i dziedzictwa kulturowego".

Celem tegorocznej konferencji jest prezentacja prac, wymiana poglądów oraz wspólna dyskusja nad kierunkami i perspektywami rozwoju turystyki kulinarnej.

Wśród prelegentów i osób prowadzących warsztaty znajdą się czołowi eksperci i praktycy wdrażający dobre praktyki w działalność branżową - podkreślają organizatorzy.

Czego można spodziewać się w programie? Nadchodząca edycja obfituje w tematy dotyczące wymiany doświadczeń. Uczestnicy będą mieli okazję poznać wyniki badań odnośnie do polskiej żywności w kontekście jej miejsca w dziedzictwie kulturowym w oparciu o wydarzenia związane z turystyką kulinarną w myśl idei od pola do stołu.

Organizatorzy wydarzenia wskazują na rolę edukacji regionalnej, której celem jest podnoszenie świadomości regionalnej oraz zachowanie ciągłości tradycyjnej kultury, a także podkreślają znaczenie popularyzacji unikalnych i żywych elementów kultur tradycyjnych poprzez tworzenie atrakcyjnych form upowszechniania przejawów kultur tradycyjnych, oraz wiedzy na temat niematerialnego dziedzictwa kulinarnego.

Szczegóły oraz program konferencji są dostępne na stronie: https://vistulahospitality.edu.pl/conference/konferencja-pt-turystyka-kulinarna-jako-formula-promocji-polskiej-zywnosci-i-dziedzictwa-kulturowego/program/