Wafu - kuchnia włoska po japońsku

Wafu - kuchnia włoska po japońsku

Przewidywanie trendów to dzisiaj prawdziwa umiejętność. Wychwytywanie nowych zjawisk, które mogą dać przewagę na rynku stało się nieodłączną częścią prowadzenia biznesu. Obserwowanie trendów dotyczy także gastronomii poszukującej nowych zjawisk, które mogą przyciągnąć gości do restauracji. Na czym polega trend wafu?

Jednym z trendów, który ma szansę odegrać znaczącą rolę w 2024 roku jest kuchnia wafu, która zyskuje popularność na całym świecie. W Europie spotkać się z nią można przede wszystkim we Włoszech, ale z czasem prawdopodobnie pojawi się i w innych krajach. Ale czym właściwie jest kuchnia wafu?

To zjawisko polegające na łączeniu japońskiej tradycji kulinarnej z zachodnimi smakami. W dosłownym tłumaczeniu termin wafu oznacza "styl japoński", jednak w kontekście kulinarnym chodzi o nowoczesne podejście do dań, w których tradycyjne japońskie składniki i techniki gotowania łączą się z innowacyjnymi elementami z kulinarnej kultury Zachodu.

Charakterystyczną cechą tej kuchni jest eksperymentowanie. Liczy się tworzenie nowych połączeń smakowych, przy jednoczesnym zwracaniu uwagę na prostotę wykorzystywanych składników. W przygotowanych w stylu wafu daniach istotny jest nie tylko smak, ale i sposób podawania.

Myśląc o kuchni wafu, bierzemy pod uwagę szeroki zakres dań, począwszy od klasycznego curry japońskiego, w którym dostrzec można elementy kuchni zachodniej, różnych rodzajów makaronów serwowanych z sosem miso, a na ramenie z niecodziennymi dodatkami kończąc. Tego rodzaju kuchnia, w zależności od regionu czy kultury kulinarnej, może wyglądać różnie. W Stanach Zjednoczonych popularnym daniem wpisującym się w ten trend będzie burger z mięsem przygotowanym często w Japonii, natomiast we Włoszech - tradycyjne makarony z dodatkami charakterystycznymi dla japońskiej kultury kulinarnej. 

Obecnie jedną z najpopularniejszych odsłon kuchni wafu jest wafu italian, czyli kuchnia łącząca smaki włoskie i japońskie. Zarówno we Włoszech, jak i w Japonii pojawia się coraz więcej lokali oferujących tego typu dania. Spacerując po Tokio czy Rzymie, natknąć się można na niejedną restaurację serwującą klasyczne dania kuchni włoskiej, takie jak spaghetti z dodatkiem składników charakterystycznych dla japońskich smaków. Potrawy także podane i przygotowane są przy wykorzystaniu technik związanych z lokalnymi tradycjami.

Jednymi z najpopularniejszych dań wpisujących się w trend italian wafu są między innymi ramen carbonara przygotowany z sezamem i pastą miso oraz, tradycyjnie dla Włoch, z żółtkiem jajka i serem Parmigiano Reggiano. Coraz bardziej znany staje się także włoski makaron cavatelli z mięsnym sosem ragu, ale i charakterystycznym dla Japonii dodatkiem imbiru czy sosu sojowego. I choć niektórych może dziwić to połączenie, okazuje się, że w duecie obie tradycje kulinarne wypadają naprawdę świetnie, o czym świadczyć może popularność serwujących takie dania restauracji. 

To, że trend związany z łączeniem japońskiej kuchni z innymi się podoba, nie zaskakuje. Japońskie smaki zyskują coraz większą popularność na całym świecie, z roku na rok przybywa restauracji serwujących specjały tego kraju. Dzieje się tak między innymi dlatego, że Japończycy przywiązują wagę nie tylko do smaku potraw, ale i do ich estetyki. A to, czy danie jest nie tylko smaczne, ale i atrakcyjne wizualnie, ma wielkie znaczenie w czasach mediów społecznościowych.

Mimo że obecnie kuchnię wafu można spotkać, przede wszystkim, we włoskiej lub amerykańskiej odsłonie, to niebawem japońskie smaki prawdopodobnie przenikną do innych tradycji kulinarnych.