Walentynki na miarę gwiazdki Michelin
Wielkimi krokami zbliża się święto zakochanych. Tego dnia spędzamy czas z ukochanymi, a jednym z najpopularniejszych sposobów na romantyczny wieczór jest wspólne wyjście do restauracji.
Walentynki to okazja, by zaskoczyć drugą połówkę czymś naprawdę wyjątkowym. Doskonałym pomysłem może być niespieszna kolacja degustacyjna, podczas której zjemy dania wyglądające jak małe dzieła sztuki.
- Miejsca w NUCIE na dzień zakochanych rozeszły się w ciągu kilku minut od uruchomienia rezerwacji na luty - mówi Andrea Camastra, szef kuchni restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin.
Jedzenie jest jednym z bardziej sensualnych doświadczeń, o czym przypomniała nam jakiś czas temu kinowa produkcja z Juliette Binoche w roli głównej. ?Bulion i inne namiętności?, ukazywał proces gotowania i jedzenia w zmysłowy sposób, opowiadając o miłości do kreacji, smakowania, doświadczania życia i czerpania z niego pełnymi garściami.
Uroczysta kolacja stanowi pretekst do opowiedzenia historii, dlatego dlatego randka w restauracji może być unikatowym doświadczeniem zapadającym w pamięć.
Walentynki to okazja, aby spróbować smaków skomponowanych przez szefa kuchni, które nie tylko pobudzą zmysły, ale i wprawią nas w wyjątkowy nastrój. Na pierwszym planie pojawiają się tu owoce morza: ostrygi, krewetki czy małże, które od wieków kojarzone są z namiętnością i zmysłowymi doznaniami. Skorupiaki świetnie komponują się z winem musującym, które podkreśla ich smak. Wśród przypraw dopełniających to zmysłowe doświadczenie wskazuje się m.in. szafran i anyż o wyjątkowym, intensywnym aromacie.
- Dnia serwowane w NUCIE mają zaskakiwać i wprawiać w stan euforii. Uwielbiam obserwować twarze naszych gości, ich mimika wyraża często więcej niż jakikolwiek komplement - dodaje szef Camastra.
Za przepisem na udane walentynki w restauracji kryje się także? estetyka talerza, która ma ogromny wpływ na to, jak postrzegamy posiłek i w jaki sposób oddziałuje na nasze emocje. W restauracjach wyróżnionych gwiazdką Michelin każdy szczegół, od kształtu talerza po kolor i teksturę składników, jest zaplanowany. Wysublimowane dekoracje, takie jak jadalne kwiaty, mikro zioła czy puder, sprawiają, że danie staje się prawdziwym dziełem sztuki.
- Odpowiednie rozplanowanie każdego elementu na talerzu pozwala stworzyć harmonijną i kompletną całość wprowadzającą gości w oszołomienie. Wiele dań można jeść na różne sposoby: smakować części dania osobno lub zestawiać w różne konstelacje tworzone z elementów znajdujących się na talerzu - wyjaśnia Filip Niewiatowski, sous-chef restauracji NUTA.
Kolacja w restauracji to zatem nie tylko wyśmienite jedzenie, ale także niezapomniana atmosfera, która tworzy tło do celebracji wyjątkowych chwil.