Warszawski słodki zen

Warszawski słodki zen

Lukullus to cukiernia, która słynie z dbałości o najmniejsze detale. Dotyczy to nie tylko smaku i estetyki oferowanych słodkości, ale także klimatu kawiarni i sklepów, aranżacji witryn wystawowych czy designu opakowań. Lukullus słynie również z tematycznych projektów sezonowych. Jeden z nich, najnowszy, zatytułowany został "Zen o Warszawie" i miał swoją premierę na początku maja.

Marka Lukullus swoją filozofię opiera na trzech filarach - smaku, pięknie oraz Warszawie. Wyznaje zasadę mniej znaczy więcej, dzięki czemu produkty w cukierni oparte są na najprostszych połączeniach smakowych, a także przyrządzane są z naturalnych składników i powstają z półproduktów, takich jak konfitury i kremy, tworzonych w firmowej pracowni. Każdy deser jest ucztą dla podniebienia i oczu, ponieważ wyjątkowa estetyka jest znakiem rozpoznawczym cukierni Lukullus. Tak samo jest w przypadku ciast i lodów - znalazły się one w menu najnowszego sezonowego projektu "Zen o Warszawie". Jest on inspirowany japońskimi smakami, estetyką oraz minimalizmem. Nazwa projektu związana jest z przebojem Czesława Niemena i idealnie oddaje połączenie rodzinnej, warszawskiej tradycji z elementami charakterystycznymi dla Japonii, takimi jak czarny sezam, shiso, matcha czy yuzu.

W ramach najnowszego sezonowoego projektu we wszystkich lokalach Lukullus w Warszawie dostępne są cztery nowe ciastka. Pierwszym z nich jest puszysty maślany biszkopt z truskawkami, kiwi, mango i bitą śmietaną z wanilią. Inspirowane jest tradycyjnym japońskim deserem, czyli roladą biszkoptową z owocami. Ciastko nosi nazwę Urodziny Cesarza, nawiązującą do jednego z najważniejszych świąt narodowych w Japonii.

Drugą propozycją jest Takatamatcha, które składa się z masy twarogowej z zieloną herbatą matcha, kandyzowanych owoców liczi, szklistej galaretki z cytrusów i jadalnego złota. Trzecie ciastko to magdalenki Yuzuyu - połączenie tradycyjnej europejskiej formy ciastka biszkoptowego z japońskim smakiem owoców yuzu. Składniki to ciasto biszkoptowe, domowy karmel oraz lukier z sokiem owoców yuzu. Ostatnią propozycją jest Tokio - Warszawa, które składa się z ciasta kruchego baskijskiego z czarnym i białym sezamem, domowej praliny z karmelizowanego czarnego i białego sezamu, budyniu waniliowego z wanilią Bourbon z Madagaskaru, domowej konfitury i owoców czarnych porzeczek. Dodatkowo, w lodziarni Lukullus w St. Tropez przy ul. Rozbrat są dostępne cztery nowe smaki lodów: Yuzuyu - sorbet z cytryn i owoców yuzu, Takatamatcha - mleczne lody z matchą i esencją yuzu, Sakura - sorbet wiśniowy z shiso i Siedmiu Samurajów - mleczne lody z domową praliną z karmelizowanego czarnego sezamu.

Opakowania, w który dostępne są sezonowe produkty zaprojektowane zostały przez grafika i ilustratora Kamila Rekosza i wpisują się w nurt japońskiego minimalizmu. Jedyną ozdobą jest kolorystyczny gradient i tłoczone logo Lukullus. Dodatkowo na wieczkach wykorzystano wiersze haiku autorstwa pięciu Klientek Lukullusa: Magdaleny Chodakowskiej, Nadii Bouacid, Grety Getler, Ewy Kamionowskiej i Emilii Waszkiewicz-Beck. W ramach projektu powstały również nowe aranżacje witryn, za które odpowiedzialna jest Malwa Rytych we współpracy z autorem opakowań.