Wiosenne orzeźwienie

Wiosenne orzeźwienie

W powietrzu czuć wiosnę, a przyroda budzi się do życia. Coraz chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu, ciesząc się bliskością natury. To czas zmian i nowych początków, co znajduje odbicie także w preferencjach kulinarnych i alkoholowych gości.

Wiosną wybory alkoholowe Polaków ewoluują w kierunku poszukiwania lekkości i świeżości. Po zimowych miesiącach, kiedy zazwyczaj dominują cięższe i bardziej intensywne trunki, takie jak mocne alkohole czy bogate w smaku czerwone wina, nadeszła pora na zmianę. Cieplejsze dni skłaniają do sięgania po napoje, które są  świeże i łagodniejsze dla podniebienia. To czas, gdy wiele restauracji i barów zmienia swoje menu z napojami na bardziej wiosenne. Zauważalne jest zwiększone zainteresowanie lekkimi piwami, w tym tymi smakowymi oraz kraftowymi, cydrami, a także orzeźwiającymi  koktajlami, takimi jak negroni, margerita, hugo, gimlet, espresso martini, white lady czy spritz.

Wśród trunków, które goście szczególnie upodobali sobie na tę porę roku, wina zajmują wyjątkowe miejsce. Polska od lat uważana jest za kraj perspektywiczny dla wina, co pokazuje wzrastająca liczba winnic i winiarni zarejestrowanych w spisie KOWR. W miesiącach od maja do sierpnia widać wyraźny wzrost sprzedaży win białych, różowych i musujących. Preferowane są białe wina z niższą zawartością alkoholu, serwowane schłodzone, co dodatkowo podkreśla ich orzeźwiający charakter.

Goście wiosną często sięgają też po wina musujące, z prosecco na czele, które cieszy się największą popularnością ze względu na korzystną cenę i wszechstronność, w porównaniu do szampana który jest raczej traktowany jako trunek na specjalne okazje. Hiszpańska cava jest również coraz chętniej wybierana, ale to prosecco dominuje na polskim rynku, będąc także bazą do różnorodnych wiosennych koktajli.

Należy również zwrócić uwagę na rosnącą popularność napojów bezalkoholowych. Rozpowszechnienie spożywania alkoholi ?zero? o tej porze roku, można wiązać z chęcią delektowania się lekkimi, orzeźwiającymi napojami podczas częstszych spotkań towarzyskich na świeżym powietrzu. Trend ten wynika także z eksperymentowania z różnorodnymi smakami bez konieczności spożywania alkoholu.

Podsumowując, wiosna to czas, gdy wraz ze zmianą aury zmieniają się także  upodobania Polaków w zakresie wyborów alkoholowych. Na popularności zyskują owocowe i kwiatowe nuty w alkoholach. Ciepłe miesiące zachęcają do eksplorowania i eksperymentowania, zatem to czas, gdy goście chętniej sięgają po innowacyjne rozwiązania, ceniąc zarówno jakość, jak i oryginalność serwowanych trunków.