Powróciło wyjątkowe wydarzenie towarzysko-kulinarne w Polsce!  Wystartował aromatyczny Restaurant Week #FoodSmellsGood

Powróciło wyjątkowe wydarzenie towarzysko-kulinarne w Polsce! Wystartował aromatyczny Restaurant Week #FoodSmellsGood

Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodSmellsGood! Rozbudzające zmysły, pachnące kompozycje trzydaniowego menu i cocktail dostępne są w festiwalowej cenie od 69 zł (dodatkowy rabat 15 zł od Partnera czeka na końcu rezerwacji) w niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl/. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Zapachy Tajlandii w Śródmieściu Warszawy - Restauracja AHAAN

Przenieście się na ulice Tajlandii bez konieczności wyjazdu! Szefowie kuchni w Ahaan nie chodzą na kompromisy, używają tajskich sosów, tajskich przypraw i własnoręcznie robionych past. Kaeng Kiao Wan i Massaman Neua - już sama nazwa festiwalowych dań "pachnie" pysznym jedzeniem. Na talerzach czekają: tajskie bakłażany smażone z trawą cytrynową i krewetkami w zielonym curry z kremem kokosowym lub polik wołowy w kokosowym, ziemistym od prażonych przypraw curry z pieczonymi ziemniakami. Wszystko w cudownym aromatach tajskich przypraw! Nie ma na co czekać - rezerwujcie smakową podróż do Tajlandii!

Aromaty Meksyku nad polskim morzem? Tak! Tylko w Hola Tapas w Gdańsku

Kuchnia meksykańska to kuchnia pełna tradycyjnych technik i obrzędów kulinarnych  ,  to dzięki takiemu podejściu zapachy wręcz czarują od wejścia. Tak jest właśnie w Hola Tapas. Tacosy, ręcznie robione torrittle, aromatyczne grillowane boczniaki czy chille nagada z meksykańskim ryżem - to tylko część pozycji, które  dzięki staraniom wszystkich pokoleń kucharzy, zachowały autentyczne aromaty i pierwotne smaki tej kuchni! Więcej nie zdradzamy - sprawdźcie festiwalowe menu i rezerwujcie!

Aromaty Azji w zaskakujących połączeniach smakowych - czyli Woo Thai we Wrocławiu

W Woo Thai odkryjecie prawdziwą Tajlandię. Tę autentyczną, zaskakującą, pełną zniewalających aromatów i wyjątkowych połączeń. W menu festiwalowym znajdziecie m.in. smażony korzeń lotosu z winogronem i pomidorkami koktajlowymi w domowym sosie curry lub smażony makaron jajeczny z chrupiącym boczkiem w sosie ostrygowym, z blanszowaną kapustą pak choi. Dajcie się zaskoczyć i rezerwujcie już dziś!

Najlepsze sezonowe zapachy prosto z BulwaRu w Poznaniu

Nowatorskie spojrzenie na pachnącą kuchnię polską z elementami kuchni regionalnej. To właśnie czeka na Gości w poznańskiej restauracji BulwaR! Pappardelle ze świeżymi kurkami, perfumowane serem pleśniowym w kremowym sosie z Chardonnay i szalotką bananową, podane ze ścinanym, długo dojrzewającym serem regionalnym to tylko niektóre z aromatycznych atrakcji, które znalazły się w tegorocznym menu Festiwalu. Szef Kuchni zebrał bukiet najpiękniejszych zapachów jesieni, które skrywają się w najciekawszych treściach i teksturach polskiej natury i tradycji. Takie zaproszenie, to idealne powitanie sezonu, dlatego warto zarezerwować stolik już dziś!

Z Polski do Indii, a dokładniej do restauracji Hatti, gdzie jedzenie pachnie orientem

Indyjskiej kuchni nie trzeba nikomu przedstawiać. To ten rodzaj potraw, które najpierw poznajemy nosem. Przepiękne zapachy z najdalszych krańców świata odnajdziemy w Hatti, która powstała z miłości do jedzenia. Lamb Hatti Wrap, czyli aromatyczny wrap z jagnięciną, kuminem, warzywami i słynnym zapachem kolendry, Wild Mushroom Pulao - warzywne risotto z grzybami, czy Baingan Pakora, pod nazwą którego kryje bakłażan w panierce z mąki grochowej sprawią, że zapach orientalnych potraw zapamiętamy na długo. To idealny pomysł na spędzenie jesiennego wieczoru, więc warto zarezerwować swój stolik już teraz i wybrać się w niezwykłą podróż do Indii!

Hubo | Kuchnia i Bar, gdzie doznania stają się niezapomnianymi chwilami

Krem z pachnącą wanilią, białą czekoladą i fasolą Tonka? Takie połączenia tylko w swarzędzkiej restauracji Hubo! Do tego ravioli z confitowanym farszem grzybowym, mascarpone, ketchupem grzybowym oraz żółtkiem truflowym lub wędzona pierś z kaczki z kurkami, jadalnym mchem. Zapachniało lasem? Tak, bo w restauracji sezonowe menu z najwyższej jakości lokalnych produktów to absolutny must. Już teraz warto przekonać się, jak pachnie najpiękniejsza polska jesień, która rozpieści niejedno podniebienie. To wszystko czeka na Gości Festiwalu w zasięgu zaledwie kilku kliknięć.

Słodkie zapachy w Nifty No.20

NIFTY No. 20 to restauracja międzynarodową kuchnią we współczesnym wydaniu, urozmaiconą lokalnymi akcentami i zapachami. W tym roku na Gości festiwalu czekają tu m.in. dyniowe gnocchi z gorgonzolą, karmelizowanymi orzechami włoskimi i szpinakiem czy aromatyczny polik wołowy z chrzanowymi arancini, marchwią pieczoną w syropie klonowym i purée cebulowe. Bukiet słodkich i korzennych zapachów, sprawi, że długie wieczory staną się niekończącą przyjemnością. Warto pospieszyć się z rezerwacją i dać się porwać aromatycznej kuchni Nifty, zanim zrobią to inni!

Dajcie się ponieść zapachom i smakom festiwalowego menu w okazyjnej cenie!

Restaurant Week jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu od najlepszych Chefów w okazyjnej cenie od 69 zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma w prezencie do wyboru: festiwalowy cocktail Martini Fiero & Kinley Tonic Water (dla pełnoletnich), Martini Vibrante & Kinley Tonic Water (wersja ~0%) lub Kinley Elderflower Zero Cukru. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu - Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej. Dzięki Lurpak w wybranych restauracjach festiwalowe menu przygotowane jest na maśle Lurpak, a goście otrzymają w ramach poczęstunku w prezencie starter z masłem.

Menu jesiennej edycji zapiera dech w piersiach! Jest sezonowo i aromatycznie zgodnie z ideą #FoodSmelllsGood. W festiwalowych daniach można znaleźć zarówno sporo grzybów, jesiennych warzyw jak i szeroki wybór owoców morza, ryb, a także najlepszej jakości mięs.

Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku i na Warmii i Mazurach. Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

Festiwalowe śniadania można rezerwować na stronie https://BreakfastWeek.plw Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Trójmieście i we Wrocławiu. Breakfast Week, tak jak Restaurant Week, potrwa od 4 października do 12 listopada

Najlepsze stoliki szybko znikają - do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ i https://BreakfastWeek.pl/ oraz  https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 04  października - 12 listopada 2023