Włoskie smaki nad Wisłą

Włoskie smaki nad Wisłą

28 września 2023 r. na polskim rynku zadebiutowała L'Osteria. Lokal został otwarty w Centrum Praskim Koneser. To pierwsza restauracja marki na kulinarnej mapie Polski.

Fani włoskiego klimatu i jedzenia w Polsce mają powód do radości. L'Osteria - marka włoskich lokali, licząca obecnie ponad 160 restauracji w ośmiu krajach Europy - zawitała również do Warszawy. W L'Osterii makaron pochodzi z własnej manufaktury, kawa z własnej palarni, a oliwa tłoczona jest we współpracy z zaprzyjaźnionymi producentami.   

Pierwsza w Polsce restauracja łączy w sobie swobodny charakter i wnętrze utrzymane w ciepłych barwach z akcentami drewna i marmuru. Do Włoch przenoszą gości zarówno jedzenie, wnętrze, atmosfera, jak i rozwiązania, takie jak lekcje włoskiego, rozbrzmiewające z głośników w łazienkach. Lokal jest otwarty dla wszystkich: odnajdą się w nim goście w każdym wieku, w tym grupy przyjaciół, rodziny z dziećmi, partnerzy biznesowi na firmowym lunchu czy pary podczas romantycznej kolacji.

Znakami rozpoznawczymi restauracji L'Osteria są pizze o średnicy 45 centymetrów, których połówki mogą różnić się smakami. Porcje wszystkich dań nadają się do dzielenia się, aby odwzorować włoską, swobodną atmosferę celebracji posiłków i bycia razem.

Sercem lokalu jest cucina - otwarta na salę kuchnia, dzięki której goście mogą obserwować pracę zespołu. W karcie dominują pizza i makaron, jednak menu oferuje także wybór tradycyjnych włoskich antipasti i sałat z dodatkami. Nie brakuje również deserów. Lokal serwuje tiramisu, panna cottę, suflet czekoladowy czy piccolo duetto, czyli wybór dwóch mniejszych porcji klasycznych, włoskich deserów. Ponadto każdą pizzę można zamówić z wegańskim serem, a klasyczny makaronu zamienić na zoodles, czyli spaghetti z cukinii.