
X Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych już w ten weekend!
Nadchodzący weekend minie pod znakiem Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych. Od 12 do 13 lipca 2025 roku w przestrzeni Ogrodów Hortulus Spectabilis odbędzie się dziesiąta edycja wydarzenia. Kwiaty staną się bohaterami kuchni, kosmetyki i codziennych inspiracji.
To wydarzenie, w którym główną rolę odgrywają kwiaty jadalne. Uczestnicy Festiwalu poznają ich zastosowania nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce, ogrodnictwie, a także sztuce dekoracyjnej.
W programie zaplanowano pokazy kulinarne z wykorzystaniem kwiatów jadalnych, degustacje, warsztaty, prelekcje oraz występy ekspertów. Na scenie zobaczymy m.in. Grzegorza Gniecha - mistrza świata w carvingu oraz dr Małgorzatę Kalembę-Drożdż - autorkę książek o kwiatach jadalnych. Florystyczne pokazy poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska-Bródka - międzynarodowa sędzia florystyki i specjalistka w dziedzinie ogrodnictwa ozdobnego.
Ponadto będzie można wziąć udział w warsztatach i pokazach z zakresu kuchni kosmetycznej, czyli tworzenia naturalnych, jadalnych kosmetyków z roślin i kwiatów, poprowadzi Katarzyna Majewska.
Nowością tegorocznej edycji będzie próba ustanowienia rekordu Polski na największą porcję zupy z kwiatów liliowca. Nie zabraknie także stoisk z naturalnymi produktami, rodzinnych atrakcji oraz kreatywnych warsztatów dla dzieci i dorosłych.
Odbędzie się również premiera ogrodu Monte Fiori, który jest inspirowany włoskim stylem i został w całości poświęcony kwiatom jadalnym.
Termin: 12-13 lipca 2025
Lokalizacja: Ogrody Hortulus Spectabilis, Dobrzyca