XVII edycja konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej

XVII edycja konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej

Przed nami kolejna edycja Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej - konkursu dla młodych adeptów kulinariów. Na uczestników czekają nowe konkursowe wyzwanie, świeża formuła i nagrody. Kto zaskoczy jury kreatywnością i smakiem? Czas na zgłoszenia upływa 21 października 2025 roku.

Konkurs Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2025 jest skierowany do uczniów szkół o profilu gastronomicznym w przedziale wiekowym od 15 do 21 lat. Tematem jest danie główne z kurczaka.

Rywalizacja będzie przebiegała w dwóch etapach. W pierwszym uczestnik ma za zadanie przygotować danie główne z kurczaka z wykorzystaniem produktów określonych w Regulaminie), nagrać krótki film z przygotowania dania i opublikować go na Instagramie lub na TikToku, a także zrobić zdjęcie finalnego efektu na talerzu.

Z kolei drugim etapem jest gotowanie na żywo. Organizatorzy zaproszą do niego 10 finalistów wytypowanych spośród nadesłanych zgłoszeń (9 z nich wybiera jury, a 10 miejsce jest zarezerwowane dla osoby, której filmik konkursowy spotka się z największym uznaniem internautów, czyli otrzyma najwięcej reakcji).

Zgłoszenia są przyjmowane do 21 października 2025 roku.

Finał odbędzie się 21 listopada 2025 roku w Chefs Atelier by Chefs Culinar w podwarszawskich Wiskitkach.

Jak zapewnia organizator, Unilever Food Solutions, zwycięzca, poza nagrodami sprzętowymi, będzie mógł wziąć udział w czterech wybranych przez siebie warsztatach z cyklu IV Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Otrzyma także "złoty bilet" - możliwość udziału w trzecim etapie rekrutacji do V Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere, czyli egzaminie ostatecznym przed jury w Warszawie.