Young Chef - ostatnie warsztaty przed finałem

Young Chef - ostatnie warsztaty przed finałem

15 kwietnia 2024 roku w restauracji Prodiż w Katowicach odbyły się trzecie warsztaty z cyklu Young Chef. Zajęcia były ostatnim w tej edycji spotkaniem uczniów z profesjonalistami przed wielkim finałem.

W warsztatach zorganizowanych przez MORE BLUE udział wzięło ośmioro uczniów z Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku. W roli trenerów ponownie wystąpili: szef kuchni Rafał Koziorzemski z restauracji Fisherman w Sopocie oraz mistrz cukiernictwa Marek Moskwa, właściciel autorskiej cukierni Cremo w Pruszczu Gdańskim.

Trenerzy podzielili się z uczestnikami swoimi doświadczeniami nie tylko w teorii, ale i w praktyce. Zadaniem uczniów była m.in. nauka przygotowania dodatków skrobiowych i zastosowania ich jako elementu dania.

- Przygotowałem zajęcia poświęcone kilku odsłonom ziemniaka. Zrobiliśmy m.in. frytki, zapiekankę, chipsy, klasyczne ziemniaki rissolées oraz puree jako podstawę do tarty ziemniaczanej. To dodatki, które dopełnią finałowe dania przygotowane z wykorzystaniem wiedzy zdobytej podczas wcześniejszych etapów - mówi Rafał Koziorzemski, szef kuchni odpowiedzialny za słoną część warsztatów. - Trzecie warsztaty to ostatnia prosta przed finałem - dodaje.

Z kolei część słodka potwierdziła, że uczestnicy warsztatów potrafią samodzielnie wykonać praliny, uwzględniając temperowanie czekolady, przygotowanie ganache i poprawne zamknięcie korpusów.

- Uczniowie cały czas robią postępy. Trzeba wziąć pod uwagę, że gdy pierwszy raz się spotkaliśmy, nie mieli nawet okazji rozpuszczać tak dużej ilości czekolady, nie wiedzieli jak z nią pracować, jakie są temperatury, a także czym jest temperowanie. A w trakcie trzecich warsztatów, gdy tylko powiedziałem, że trzeba zatemperować czekoladę czy pomalować formę do korpusów pralin, to każdy wiedział jak zrobić to samodzielnie. Jestem pod wrażeniem, że tak dobrze im idzie - mówi Marek Moskwa, mistrz cukiernictwa, właściciel cukierni Cremo. - Każda możliwość podnoszenia kwalifikacji czy nauczenia się nowych rzeczy od bardziej doświadczonych kolegów jest bardzo pomocna, wręcz nieoceniona - dodaje.

Ostatnie warsztaty pokazały, że nauka pod okiem profesjonalistów daje młodym adeptom sztuki kulinarnej i cukierniczej ogromne możliwości rozwoju.

- Widzę, że uczniowie są głodni zdobywania nowych umiejętności. W trakcie pierwszych warsztatów nie wiedzieli jeszcze, czego mogą się spodziewać. Dzięki zajęciom nabrali świadomości, na co mogą sobie pozwolić. Jestem pod wrażeniem przygotowania, zaangażowania oraz ich zapału do pracy - podsumowuje Rafał Koziorzemski.

Wielki finał oraz ogłoszenie zwycięzcy Young Chef 2024 odbędzie się już 29 kwietnia 2024 roku.