Zmiany w restauracjach od lipca

Zmiany w restauracjach od lipca

Restauracje w całej Unii Europejskiej od 1 lipca 2024 roku będą zobowiązane do zapewnienia gościom opakowań alternatywnych umożliwiających wielokrotny użytek. To efekt dyrektywy SUP (Single Use Plastic), przegłosowanej przez Unię Europejską w maju 2023 roku.

Zapowiedziane zmiany będą dotyczyły zwłaszcza kubków i pojemników na posiłki. To kolejne wyzwanie dla właścicieli lokali gastronomicznych, którzy zaledwie kilka miesięcy temu musieli dostosować się do unijnych przepisów nakładających symboliczną opłatę za opakowania na wynos wykonane z tworzywa sztucznego.

Jak wskazuje portal wydarzenia.interia.pl, przedstawicielka zarządu Związku Pracodawców EKO-PAK Magdalena Dziczek, w rozmowie z portalspozywczy.pl zwróciła uwagę na szybkość zmian następujących w przepisach. Wskazała, że restauratorzy muszą teraz dostosować się do nowych wymogów i oferować gościom opakowania wielokrotnego użytku. Specjalistka zwróciła także uwagę na "sprawozdawczy i podatkowy" aspekt sprawy, podkreślając, że producenci przekąsek mogą nie być świadomi, że opakowania, w których sprzedają swoje produkty, podlegają także ewidencji i opłatom.

Źródło: wydarzenia.interia.pl