Znamy uczestników Wielkopolskiego Kucharza Roku

Znamy uczestników Wielkopolskiego Kucharza Roku

11 czerwca 2024 roku w Hotelu Edison w Baranowie k. Poznania odbędzie się IX edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku 2024. W tym roku konkurs skierowany jest również do kucharzy z całej Polski oraz dla Wielkopolan pracujących za granicą. Kto weźmie udział?

Organizatorzy informują, że do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do XXII edycji Kulinarnego Pucharu Polski staną:

  1. Patryk Stanewicz, Restauracja Szeroka 9, Toruń
  2. Bartłomiej Brzozowski, Stena Line Polska
  3. Kamil Tomczak, Dom Restauracyjny Antonio, Kalisz
  4. Arkadiusz Kulczyński, Restauracja Rusałka, Poznań
  5. Denis Tretakov, Restauracja Światłocień, Poznań
  6. Szymon Łupina, Hotel Shuum Boutique, Kołobrzeg
  7. Jakub Żymelski, Hotel Antonińska Resort Spa, Leszno
  8. Paweł Stępniak, Hotel Fabryka Wełny, Pabianice
  9. Jakub Chorzępa, Restauracja Kozlovna, Rzeszów

Zadaniem uczestnika konkursu będzie przygotowanie dwóch potraw konkursowych: chłodnika wegetariańskiego z użyciem dowolnych owoców i warzyw, w ilości siedmiu porcji, a także siedmiu porcji dania głównego z użyciem następujących produktów obowiązkowych: boczek lub karkówka z wieprzowiny rasy złotnicka, chrzan, marchew, dodatkowo uczestnik musi użyć techniki grillowania. Pozostałe składniki zależą od wyboru uczestnika.

Zaznaczamy, że według wytycznych regulaminowych Kulinarnego Pucharu Polski - konkursowe danie główne powinno mieć gramaturę w przedziale 160-180 g.

Fot: Wielkopolski Kucharz Rok - Konkurs im. Rafała Jelewskiego