Znamy zwycięzców Bocuse d'Or 2023!
Finał polskiej odsłony konkursu Bocuse d'Or od początku istnienia wzbudza niemałe emocje. Zwyciężył Kamil Tłuczek z restauracji PaXo w Grand Hotel BouXque Rzeszów i to on oprócz statuetki otrzymał tytuł reprezentanta Polski podczas selekcji europejskiej w Trondheim.
Wystąpiło pięcioro utalentowanych finalistów, którzy stanęli do rywalizacji o własne zawodowe marzenia.
- Małgorzata Kalisz z restauracji Góralska Tradycja (Zakopane) wspieraną przez Michała Adamczyka
- Grzegorz Miśta z Hotelu Natura Residence Business&Spa (Siewierz), którego wesprze Julia Wydra
- Tomasz Soczumski z restauracji Żółty Słoń (Kielce), któremu asystować będzie Wiktoria Banaś
- Patryk Studziński z Puro Hotel Halicka (Kraków), który może liczyć na pomoc Jakuba Ptasznika
- Kamil Tłuczek z restauracji PaXo w Grand Hotel BouXque Rzeszów, wespół z Patrycją Szczepaniak
Niestety z powodów zdrowotnych nie zobaczylismy Michała Koszyckiego z Rezydencji Bohema (Szczawno Zdrój) w asyście Kacpra Mackiego.
W tym roku finaliści przygotowali danie na talerzu skomponowane na bazie łososia, śmietany, kaszy gryczanej białej oraz buraka w dowolnym kolorze i pora oraz danie na platerze przygotowane ze schabu sezonowanego z okrywą tłuszczową, wątróbki kaczej nie przetłuszczonej, suszonych borowików, europejskich warzyw kapustnych i strączkowych. To wszystko w ciągu 5 godzin i 35 minut!
Ostatecznie bezapelacyjnie zwyciężył Kamil Tłuczek w asyście swojej córki Patrycji Szcepaniak. Drugie miejsce zdobył Grzegorz Miśta, na trzecim uplasował się Tomasz Soczumski. Zwycięzcom gratulujemy!