Znamy zwycięzców konkursu Czas na rybę! 2023

Znamy zwycięzców konkursu Czas na rybę! 2023

Pierwszy weekend października przepełniony był karpiowymi smakami na Zamku w Niemodlinie. W dniach 6-7 października odbywał się konkurs kulinarny "Czas na rybę". 

CZAS NA RYBĘ JUNIOR! 

W piątek sześć drużyn uczniów szkół gastronomicznych, walczyło o najlepszą potrawę z karpia - w towarzystwie jednego z olejów Bunge - producenta marki Kruszwica. Pierwsze miejsce zajęły - po raz drugi z rzędu!: Julia Masierak i Kamila Jarosz z Szkolne Koło Gastronomiczne Lider-Lublin. z potrawą: Assiette z karpia, puree dyniowe, sos z czarnego bzu oraz warzywa. Zwyciężczynie otrzymały nagrody rzeczowe o wartości 1.000 złotych oraz warsztaty gastronomiczne dla całej klasy ufundowane przez firmę UNOX. Drugie miejsce - Alicja Cupioł i Helena Kalus z Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu z potrawą: Karp saute w towarzystwie praliny z karpia konfitowanego podany na puree z pasternaku z czarną soczewicą. Na trzecim miejscu uplasowali się Martyna Kliś i Szymon Habdas z Żywca z Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu z potrawą Pierożki z karpia i czarnej soczewicy na puree dyniowym z sosem maślanym chimichurri miętowo limonkowe i świeże owoce.

CZAS NA RYBĘ! DLA SZEFÓW KUCHNI 

Zwycięzcami zostali Kamil Bujdasz i Paweł Baran z potrawą Karp po rzeszowsku. Otrzymali nagrodę finansową o wartości 3 tys. złotych, nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2024  oraz wycieczkę do Włoch na zaproszenie firmy UNOX. Drugie miejsce zajęli Krzysztof Klimaszewski i Łukasz Wódz - z potrawą Karp w chałce/ "kawior grzybowy"/ korzenne puree dyniowe/ sałatka "Waldorf"/ sos maślany. Na trzecim miejscu uplasowali się Tomasz Mielniczuk i Tadeusz Węcławik z potrawą Roule z karpia/porzeczkowe compote/majo z oleju dyniowego/tacos gryczane/dynia/miso.