Światowy dzień owsianki

Światowy dzień owsianki

Niemal każdy przepis kulinarny, w którym pojawiają się płatki owsiane, może stanowić doskonałą przekąskę lub posiłek w ciągu dnia.

Nie bez powodu sportowcy często zaczynają dzień od owsianki. Ugotowane płatki pęcznieją w żołądku, dzięki czemu dłużej czujemy sytość. W dodatku płatki owsiane zawierają mnóstwo błonnika, który poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii.

Owsianka to doskonały pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie. Można ją jeść z mlekiem, jogurtem, rozmaitymi dodatkami np. owocami, kakao, czekoladą. Doczekała się także swojego święta - Światowy Dzień Owsianki obchodzimy 10 października. To pomysł szkockiej organizacji charytatywnej Mary?s Meals, która pomaga najbiedniejszych dzieciom i sierotom. W wielu krajach z tej okazji odbywają się imprezy tematyczne, np. mistrzostwa w przyrządzaniu owsianki. Co ciekawe w Szkocji owsianka jest daniem narodowym.

Jest bogata w błonnik, który może pomóc utrzymać uczucie sytości i zadowolenia przez cały poranek, oraz stanowi dobry źródło niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały.