Restauracja od kuchni

Restauracja od kuchni

Jak połączyć ładny wygląd z przemyślanym projektem użytkowym kuchni? Design i funkcjonalność mogą iść w parze. Otwarcie lokalu gastronomicznego niesie za sobą szereg wyzwań. Jednym z nich jest zaplanowanie funkcjonalnych rozwiązań na zapleczu kuchennym czy wybór stylu i dekoracji sali restauracyjnej.

Kuchnia to zdecydowanie najważniejszy punkt w lokalu gastronomicznym - serce każdej restauracji. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu było to ciemne pomieszczenie w piwnicy. Z biegiem czasu przekształciło się w funkcjonalne miejsce do pracy i nie tylko. Dziś lokale muszą być dostosowane do aktualnie obowiązujących wymogów oraz wytycznych branżowych. Bez tego ani rusz! Kuchnia to miejsce, w którym zachodzą wszelkie procesy technologiczne, takie jak przechowywanie towaru, przygotowywanie dań czy ich wydawanie. Dlatego tak duże znaczenie ma dostosowanie jej ostatecznego wyglądu do potrzeb pracowników i odgórnych wymogów.

Przede wszystkim najważniejszy jest dobór odpowiedniego i efektywnego sprzętu gastronomicznego. Każdy koncept gastronomiczny ma swoją specyfikę. Urządzenia oraz meble należy dobrać, biorąc pod uwagę jego rodzaj oraz skalę. Inny projekt technologiczny powstanie dla małej kawiarni, inny dla restauracji i kompletnie odmienny dla kantyny pracowniczej. Urządzenia kuchenne muszą być idealnie dopasowane do charakteru restauracji czy profilu gastronomicznego. Projekt technologiczny ma być zatem dostosowany do serwowanego menu i rodzaju dań, ilości przewidywanych gości, aranżacji kuchni - otwarta czy zamknięta. Nie bez znaczenia jest również metraż pomieszczenia, który determinuje wybór sprzętu. Na niezbyt dużej przestrzeni jesteśmy w stanie zaprojektować, a następnie dobrać urządzenia w taki sposób, aby zachować zarówno odpowiednią ergonomię pracy, jak i umożliwić wydawanie urozmaiconych dań.

W kuchni restauracyjnej kluczowym celem jest maksymalizacja wydajności, higieny i organizacji, aby zapewnić sprawną pracę kucharzy czy serwowanie smacznych oraz bezpiecznych potraw. Co należy uwzględnić podczas projektowania kuchni w restauracji?

Układ przestrzeni i strefy robocze

Przed restauratorami stoi wybór odpowiedniego układu pomieszczenia. Umiejscowienie kuchni w restauracji jest ważne dla wydajności procesu kulinarnego. Musi być łatwy dostęp zarówno do sali restauracyjnej, jak i do dostaw, co ułatwi przyjmowanie składników. Niektórzy decydują się na dający przestrzeń, opływowy układ w kształcie litery "L". Innych interesuje układ w kształcie litery "U", który umożliwia płynne przemieszczanie się personelu i minimalizuje konieczność pokonywania dużych odległości. Nie bez powodu sercem każdego przyjęcia jest właśnie kuchnia. Dlaczego więc nie umieścić jej w centrum kulinarnych doznań? W przypadku otwartej kuchni, w której wszystko widać jak na dłoni, najważniejszą kwestią jest spójność projektu zaplecza gastronomicznego oraz wnętrza architektonicznego. To musi być projekt ciekawy nie tylko z punktu widzenia designu, ale również funkcjonalności. A ponieważ jest to podstawowe miejsce pracy kucharzy, którzy muszą mieć wszystko pod ręką - trzeba ułatwić im pracę. Biorąc pod uwagę, że to właśnie na tej otwartej przestrzeni będą smażyć, piec, gotować, należy zadbać przede wszystkim o odpowiednią wentylację, zarówno w przestrzeni kuchennej, jak i na całym zapleczu gastronomicznym. Ważne, by zapewnić usuwanie dymu, zapachów i nadmiaru ciepła, szczególnie podczas intensywnego gotowania. Kuchnia to miejsce, gdzie personel spędza wiele czasu, więc ważne, aby zadbać o jego komfort, miejsce do odpoczynku i dobrze zorganizowaną przestrzeń roboczą.

Kolejnym wyzwaniem jest rozplanowanie kuchni na logiczne strefy robocze, takie jak: strefa gotowania, strefa przygotowywania, strefa przechowywania i strefa wydawania potraw. Wszystkie te przestrzenie powinny być od siebie odseparowane, a także wyposażone w odpowiednie sprzęty. Co więcej, powinny mieć dobre światło. Dostateczne oświetlenie w całej kuchni zapewni zespołowi bezpieczeństwo i pozwoli kontrolować jakość potraw.

Warto ułatwić pracę personelu, projektując ergonomiczne stanowiska pracy, które zmniejszą zmęczenie i ryzyko urazów. Wysokość blatów, umiejscowienie sprzętów i ich przechowywanie powinny być dostosowane do wygody kucharzy.

Niektórzy restauratorzy decydują się zainstalowanie monitoringu, aby móc kontrolować pracę i zapewnić bezpieczeństwo personelu. Dziś kuchnia w restauracji, działająca niczym jeden organizm z wydawką i kelnerami, potrzebuje systemu, który usprawni wspólną pracę. Na rynku pojawiają się systemy ekranów kuchennych. Monitory wyposażone w takie opcje jak Asystent Telefoniczny, Mapa Stołów, Rezerwacje czy Mobilny Kelner świetnie się sprawdzą i będą dobrze wyglądały w kuchni.

Sprzęty kuchenne, urządzenia i mądre przechowywanie

Wybór profesjonalnych, wysokiej jakości urządzeń kuchennych jest bardzo istotny. Zatem duże piece, kuchenki, frytownice, zmywarki przemysłowe muszą sprostać wymaganiom intensywnej eksploatacji, a przy tym dobrze wyglądać.

Ważny jest także efektywny system przechowywania, który pozwoli na utrzymanie porządku i łatwy dostęp do potrzebnych produktów. Restauratorzy wykorzystują stojaki na garnki, metalowe regały czy szafki przemysłowe. Podczas planowania przestrzeni, zwracają również uwagę na materiały na ściany, podłogi i blaty. Wybierają te, które są łatwe do czyszczenia i pozwalają na utrzymanie wysokich standardów higieny.

Mądre przechowywanie w profesjonalnej kuchni jest kluczowym elementem, który wpływa na wydajność, higienę, bezpieczeństwo i jakość dań. Finalnie przyczynia się do sukcesu restauracji, do zadowolenia gości, a także zapewnia wysoką jakość potraw. Restauratorzy dbają o odpowiednią organizację szafek, szuflad i regałów. Każde miejsce powinno mieć przypisaną konkretną funkcję oraz odpowiednie etykiety, które ułatwią personelowi odnajdywanie i przechowywanie różnych składników.

Wszystkie składniki czy potrawy powinny być odpowiednio oznakowane datą przygotowania lub ważności, co ułatwi monitorowanie jakości i terminów. To wynika z praktykowania rotacji produktów, stosując metodę FIFO (First In, First Out). Sposób ten polega na używaniu w pierwszej kolejności starszych produktów. Dzięki temu żadna żywność się nie przeterminuje.

W restauracyjnej kuchni liczy się też unikanie przenikania zapachów i bakterii między różnymi strefami. Należy zadbać o odpowiednią separację lub szczelność, zwłaszcza wokół stref gotowania i wydawania potraw.

Rynek wciąż się zmienia. Producenci stale wprowadzają innowacje, aby dostosowywać swoje produkty do potrzeb konsumentów. Celem jest oferowanie klientom ekskluzywnych, niezawodnych i innowacyjnych rozwiązań technicznych. Zatem, aby móc profesjonalnie przyrządzać dużą liczbę posiłków, warto używać odpowiedniego sprzętu, dzięki któremu praca stanie się przede wszystkim szybsza i łatwiejsza. Armatura lub baterie gastronomiczne wpływają na komfort pracy w profesjonalnej kuchni oraz pozwalają utrzymać ją w porządku i czystości.

Armatura gastronomiczna jest powszechnie stosowana w restauracjach, barach, obiektach zbiorowego żywienia oraz innych lokalach gastronomicznych. Z uwagi na jej wysoką funkcjonalność czy odporność na trudne warunki możemy ją spotkać w wielu różnych miejscach.

W placówkach, które pracują na pełnych obrotach stosuje się armaturę gastronomiczną typu "heavy duty". Są to produkty dodatkowo wzmocnione, wykonane z trwalszych materiałów. Tym samym są jeszcze bardziej funkcjonalne. Doskonale sprawdzą się nawet w najtrudniejszych okolicznościach.

Do armatury gastronomicznej można zaliczyć m.in.: baterie ze spryskiwaczem, baterie zlewozmywakowe, krany elektryczne, zawory bezdotykowe, wylewki, nalewaki, baterie kolumnowe, a także podzespoły i akcesoria, jak np. zawory, złączki, uchwyty, kolanka.

Zakup baterii gastronomicznych to inwestycja, której powinien dokonać właściciel każdej profesjonalnej kuchni. Aby przez lata cieszyć się zakupionym produktem, warto stawiać na rozwiązania najwyższej jakości. Produkty muszą mieć odpowiednią budowę. Dodatkowy komfort i wydajność pracy zapewniają wygodne ergonomiczne uchwyty.

Łącząc ładne z użytecznym. Restauracja na miarę XXI wieku

Połączenie designu z funkcjonalnością w restauracji jest kluczowym elementem, który wpływa na efektywność pracy, komfort personelu oraz ostateczny wygląd i atmosferę lokalu. Harmonia między stylem, kolorem, oświetleniem i organizacją przestrzeni sprawia, że kuchnia staje się efektywnym, atrakcyjnym miejscem pracy, a także podkreśla charakter lokalu. Każda restauracja, w zależności od rodzaju kuchni i zakresu menu, ma swoje indywidualne wymagania.

Wygląd restauracji ma ogromne znaczenie, bo stanowi wizytówkę lokalu i ma wpływ na pierwsze wrażenie gości. Odpowiednio zaprojektowane wnętrze może stworzyć przyjemną atmosferę i zachęcić potencjalnych klientów do odwiedzenia lokalu. Wybór stylu, który odzwierciedla koncepcję restauracji, jest kluczowy. Wnętrze może być nowoczesne, tradycyjne, industrialne czy minimalistyczne. Komfortowe i estetyczne meble są ważne dla wygody gości. Jakie stoły, krzesła i kanapy powinien wybrać restaurator? Zdecydowanie takie, które pasować będą do stylu restauracji. Liczy się także paleta barw wykorzystana w lokalu. Dobrze dobrane kolory pozytywnie wpływają na samopoczucie gości. Jasne, stonowane odcienie będą bardziej relaksujące, podczas gdy żywe, soczyste barwy dodadzą wnętrzu energii. Poza materiałami najwyższej jakości, pięknymi dekoracjami i wyjątkowym klimatem, ważną kwestią jest akustyka. Zapewnienie odpowiedniej słyszalności w restauracji jest istotne, aby goście mogli komfortowo rozmawiać i cieszyć się posiłkiem bez nadmiernego hałasu czy echa. Strategiczne ustawienie mebli pomaga w łagodzeniu rozchodzenia się dźwięków. Jednak warto również postawić na materiały, które wygłuszą i zredukują odbijanie się dźwięków np. tapety akustyczne czy panele dekoracyjne. 

Design restauracji powinien być spójny z oferowanym menu i filozofią lokalu. Podczas projektowania wnętrza na pierwszym miejscu znajduje się komfort klientów. Ponadto, aranżując restaurację, warto mieć na uwadze każdy zmysł, którym klient będzie odczuwał wnętrze lokalu. Piękna, funkcjonalna i charakterystyczna przestrzeń w połączeniu z wyjątkowo smaczną kuchnią z pewnością zapadnie w pamięć.