
System POS - przejrzysta kontrola Twojego biznesu
Ukryte wydatki, niedostatek produktów, problemy komunikacyjne między kuchnią a salą. To wszystko pójdzie w zapomnienie, jak za dotknięciem różdżki, jeśli zdecydujesz się na oprogramowanie dedykowane gastronomii, bo to, co naprawdę się opłaca, to inwestycja w przyszłość.
Restauracja to miejsce, w którym liczy się przede wszystkim smak. Goście chętniej wracają nie tylko do lokali zachwycających jakością serwowanych dań czy wyjątkową aranżacją wnętrza, ale i tych, gdzie możemy mówić o profesjonalnym podejściu do pracy ze strony obsługi. Uzyskanie pozytywnych opinii w oczach gości to cel, do którego dążyć powinien każdy restaurator. Za pełną oceną wrażeń przybyłych do lokalu osób stoi nie tylko szef kuchni czy kelner, lecz cały, pracujący w danym miejscu, zespół. Sukcesem lokalu będzie nie tylko pozytywny odzew ze strony gości, ale także generowanie zadowalających zysków z prowadzenia restauracji. Tak jak team spirit wymaga wyjątkowych umiejętności dotyczących zarządzania zasobami ludzkimi, tak przy pełnej kontroli nad lokalem pomocne są dedykowane gastronomii oprogramowania. Dostępne na rynku systemy POS są kluczowe, jeśli prowadząc biznes w branży HoReCa, chcemy, aby był on zarządzany nie tylko efektywnie, ale i mógł sprawnie funkcjonować. Dobrze dobrany system w sposób znaczący ułatwi nam zarządzanie sprzedażą, kontrolę zapasów, obsługę kelnerską czy komunikację na linii sala-kuchnia.
Wszystko w jednym miejscu
System POS to swoiste centrum dowodzenia restauracją. Dzięki tworzącej go zintegrowanej sieci urządzeń zarządzanie biznesem staje się o wiele łatwiejsze, a menedżer czy restaurator mogą skupić się na innych obowiązkach. Odciążenie, jakie w pracy daje system POS, wpływa pozytywnie na wydajność pracowników zajmujących w lokalu stanowiska zarządzające.
System POS może składać się z wielu elementów, takich jak: ekran dotykowy, terminale płatnicze, kasy i drukarki fiskalne, skanery, wagi, programy magazynowe oraz sprzedażowe, przywoływacze, karty KAD, tablety, smartfony czy nawet smartwatche. Wszystkie te elementy, dzięki zintegrowanemu oprogramowaniu, znakomicie ze sobą współgrają, tworząc funkcjonalne rozwiązania, o których jeszcze kilkadziesiąt lat temu nikt by nie pomyślał. Głównym atutem systemu POS jest jego wielofunkcyjność.
Jeśli mówimy o głównych zadaniach tego typu rozwiązań, z pewnością można wskazać gromadzenie danych oraz przesłanie ich pomiędzy wszystkimi wymienionymi urządzeniami. Umiejętne korzystanie z takiego systemu prowadzi to oczekiwanych przez restauratora wyników ? ograniczenia strat oraz zwiększenia sprzedaży. Wybierając oprogramowanie dla gastronomii, warto zwrócić uwagę na funkcje, jakie oferuje dany system POS. Każdy z nich, mimo że na pierwszy rzut oka może wydawać się bardzo podobny, w zależności od producenta, różni się w zależności od typu. Trzeba pamiętać, że koszt poniesiony przy wyborze systemu POS nie powinien być czynnikiem determinującym jego zakup. Najważniejsze są: funkcjonalność, jakość obsługi, skalowalność oraz integracja z innymi urządzeniami. Optymalizacja zarządzania prowadzonym biznesem to pojęcie, którym naprawdę warto się kierować podczas analizy rynku systemów point-of-sale.
Funkcjonalność w cenie
Elementów, które w przypadku systemów POS pozytywnie wpływają na wybór konkretnych rozwiązań przez restauratorów, jest naprawdę wiele. Sondując rynek oprogramowani, pamiętajmy, że zarządzany przez nas lokal w przyszłości najprawdopodobniej będziemy chcieli zmienić, dostosowując go do panujących w danym czasie trendów. Rozwijając swoją działalność, warto zwrócić uwagę na taki aspekt jak dostępność w systemie opcji skalowalności. Dzięki niemu bez problemu będzie można dodać nowe moduły, stanowiska kasowe, terminale czy też zintegrować system z innymi narzędziami. Skalowalność pozwala na elastyczne dostosowanie systemu do rosnących potrzeb prowadzącego biznes restauratora, co z kolei wpływa korzystnie na płynność rozwoju firmy.
Niemniej ważną funkcją systemu POS jest jego kompatybilność. System ten powinien dobrze współpracować z dostępnymi od dłuższego czasu w lokalu sprzętami, dzięki czemu pełna wymiana wyposażenia nie będzie konieczna. Odpowiednio dobrany system w łatwy sposób będzie współpracował z programami księgowymi, zarządzaniem magazynem czy dostawami. Idealnym rozwiązaniem jest system POS łączący w sobie wszystkie te funkcje, a w dodatku automatycznie przekazujący do kuchni czy systemu obsługi zamówienia złożone przy barze, stoliku lub online. Pełna kompatybilność pomoże zarówno skutecznie zarządzać zamówieniami, jak i unikać błędów w ich realizacji. Oprogramowanie dedykowane biznesom gastronomicznym powinno również umożliwiać przypisywanie zamówień do konkretnych kelnerów, monitorowanie czasu ich realizacji oraz zapewnić uzyskanie dokładnych raportów sprzedażowych poszczególnych osób pracujących na sali.
Pozostając w wątku raportów, fundamentalną opcją nowoczesnego systemu POS jest dostępność szeroko zakrojonych danych dotyczących funkcjonowania lokalu. Skuteczne oprogramowanie zapewnia dostęp do analiz czy wykresów, które w prosty sposób dają restauratorowi wiedzę na temat wskaźników kluczowych dla prowadzenia działalności gastronomicznej. Ważne zadanie systemu POS to także monitorowanie zapasów i generowanie raportów o stanie magazynowym. Nowoczesne oprogramowania wspomagają ten proces jeszcze bardziej, automatycznie składając zamówienia konkretnych produktów u dostawców. Takie rozwiązania pozwalają: po pierwsze - uniknąć deficytu towaru w magazynie, a po drugie - utrzymać zapasy na odpowiednim poziomie. Pamiętajmy, że wybierając system POS dla restauracji - szczególnie w czasach ultraszybkiego rozwoju technologicznego - niezwykle ważne jest jego zintegrowanie z możliwie największą liczbą systemów płatności. Karty kredytowe, aplikacje mobilne, wspomniane wcześniej smartfony czy smartwatche, bezpieczne przewalutowanie to już podstawa. Jednak zanim się obejrzymy, pojawią się kolejne metody płatności, na które system POS, a co za tym idzie restaurator, musi być przygotowany. Tutaj dochodzimy do banalnej, ale powszechnie zapominanej sprawy ? aktualizacji. Są one elementarne pod kątem niezawodności działania oprogramowania, na które się zdecydowaliśmy. Regularne aktualizacje to podstawa. Nie można o nich zapominać, dlatego przed zakupem systemu warto zapytać producenta, czy je zapewnia i czy w przypadku problemów z systemem, gwarantuje wsparcie techniczne.
Inwestując w system POS, możemy być spokojni o swoją restaurację i pracowników. Nic ani nikt przed nami się nie ukryje. Korzystając z tego typu oprogramowania, wszystko będziemy mieć jak na tacy.