Przepisy
![](assets/media/przepisy/losos_z_czarna_soczewica_miroslaw_ciolak.jpg)
Łosoś z czarną soczewicą
Łososia wkładamy do marynaty z oliwy, musztardy, miodu i cytrynówki.
![](assets/media/przepisy/wedzony_wegorz_na_blinie_ziemniaczanym_marcin_budynek.jpg)
Wędzony węgorz na blinie ziemniaczanym
Wyfiletowaną, wędzoną rybę podgrzewamy przez 12 minut w 45°C.
![](assets/media/przepisy/baba_ghanoush_filip_cwojdzinski.jpg)
Baba ghanoush
Bakłażany nakłuwamy, smarujemy olejem i przez 30 minut przypalamy w piecu w 200°C.
![](assets/media/przepisy/mus_chalwowy_z_sosem_z_czarnej_porzeczki_bogdan_galazka.jpg)
Mus chałwowy z sosem z czarnej porzeczki
Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku. Oddzielić żółtka od białek, następnie z białek ubić pianę.
![](assets/media/przepisy/sernik_jogurt_grecki.jpg)
Sernik z jogurtu typu greckiego
Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z jedną szklanką erytrytolu, następnie dodaj wanilię, jogurt grecki i zmiksuj.
![](assets/media/przepisy/cannele_przepis.jpg)
Cannele
Zagotować mleko z wanilią, pozostałe składniki połączyć z zimnym mlekiem.
![](assets/media/przepisy/przepis_jablko_graviola.jpg)
Jabłko/graviola/seler
Łączymy sok yuzu i purée.
![](assets/media/przepisy/Garibaldi_przepis.jpeg)
Garibaldi
Połącz Campari z sokiem w szklance z lodem.
![](assets/media/przepisy/Szarpana_gesina_przepis.jpeg)
Szarpana gęsina/ muffin angielski /jajo sadzone
Poszarpane mięso z uda gęsi przesmażamy na patelni, dodając sos sojowy, szczyptę cynamonu, imbiru oraz estragon.
![](assets/media/przepisy/kurczak_smazony_w_cydrze_przepis.jpg)
Kurczak smażony w cydrze
Całość posypujemy pieprzem czarnym i dekorujemy tajską bazylią.
![](assets/media/aktualnosci/zupa_kurkowa.jpeg)
Zupa kurkowa
Delikatny i słodki zapach kurek to zapowiedź nadchodzącej polskiej jesieni.
![](assets/media/przepisy/pasztet.jpg)
Pasztet jajeczny z pietruszką
Po wystudzeniu pasztet pokrój, podawaj z pieczywem, chrzanem albo majonezem i świeżą pietruszką.
![](assets/media/przepisy/przepis_sebastian_cichy_KonCi.jpg)
Dorsz na tłuczonych ziemniakach z zielonymi warzywami i sosem z pietruszki
Przepis szefa kuchni w restauracji KonCi
![](assets/media/przepisy/chlodnik_marcin_gruszka_przepis.jpg)
Chłodnik z ogórka masłowego i rukoli z wędzoną maślanką, tost francuski z pieprznej brioszki, konfitura rabararowa
Idealny przepis na cieplejsze dni!
![](assets/media/przepisy/mostek_wolowy_przepis_daniel_ottlik.jpg)
Mostek wołowy konfitowany/piana ziemniaczana/chipsy ziemniaczane/cebula w karmelu/marchew z masłem i estragonem
Mostek wołowy natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem
![](assets/media/przepisy/przepis_szparagi_dip.jpg)
Szparagi pieczone w boczku
Sezon na szparagi jest krótki, dobrze więc wykorzystać go w pełni
![](assets/media/przepisy/pasta_baziolka.jpg)
Pasta z ciecierzycy, suszonych pomidorów i bazylii
Podawaj z chlustem oliwy z oliwek
![](assets/media/przepisy/Przepis_Kaluski.jpg)
Grillowany filet z okonia morskiego/purée pietruszkowe/dziki brokuł
Całość posypać solą w płatkach oraz dodać mikrozioła
![](assets/media/przepisy/stek_mlekpol.jpg)
Ostry stek z grilla
Szybkie, proste i tanie danie dla prawdziwych miłośników pikantnych potraw
![](assets/media/przepisy/Tatar_z_pstrąga.jpg)
Tatar z regionalnego pstrąga/jabłko/seler naciowy/ikra z pstrąga
![](assets/media/przepisy/pascha_wielkanocna.jpeg)
Przepis Pawła Suchenka - Pascha wielkanocna
Polej nią paschę i zanim zastygnie, obsyp liofilizowanymi owocami.
![](assets/media/przepisy/deser_malecki.jpg)
Przepis Pawła Małeckiego - Deser czekoladowo-korzenny
Zamarznięty deser oblać polewą, rozmrozić i udekorować elementami czekoladowymi oraz płatkami złota.
![](assets/media/przepisy/kotlety_z_kaszy_bulgur.jpg)
Kotlety z kaszy bulgur z warzywami, wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i miksować blenderem lub w blenderze kielichowym/
![](assets/media/przepisy/wielkanoc_2023.jpg)
Mazurek wielkanocny
Po zastygnięciu na wierzch dodajemy startą skórkę pomarańczową i migdały.
![](assets/media/przepisy/eskalopki_z_lososia.jpg)
Przepis Tomasza Łagowskiego - Eskalopki z łososia w sosie szczawiowym
Ułożyć na środku talerza eskalopki z łososia i polać je sosem szczawiowym.
![](assets/media/przepisy/Przepis_Lenczewski.jpg)
Przepis Artura Lenczewskiego - Polędwiczka wieprzowa/purée z batata/piklowany kalafior pierożek z buraka/sos z czosnku niedźwiedziego
Na upieczone bezy wykładaj krem, dekoruj owocami i kruszonką z kaszy gryczanej.
![](assets/media/przepisy/vege_beza.jpg)
Wege beza z kremem z philadelfi i pieczonej, białej czekolady z kruszonką z kaszy gryczanej
Na upieczone bezy wykładaj krem, dekoruj owocami i kruszonką z kaszy gryczanej.
![](assets/media/przepisy/Przepis_Palarczyk.jpg)
Przepis Michała Palarczyka - Bombka kokos z ananasem
Całość połączyć, rozsmarować i piec w temperaturze 170°C przez 15 min.
![](assets/media/przepisy/Tarta_z_burakami_dip.jpg)
Tarta z burakami, anchois i gałką muszkatołową
Tartę dekorujemy świeżym tymiankiem i podprażonymi orzechami piniowymi.
![](assets/media/przepisy/kule_mleczne_terravita.jpeg)
Kule z mlecznej czekolady
Do formy silikonowej wlać do połowy mus, zaaplikować insert z czarnej porzeczki i zamknąć kruchym spodem.
![](assets/media/przepisy/Przepis_Filipkiewicz.jpg)
Przepis Marcina Filipkiewicza - Sandacz w sosie szczawiowym i z wędzonym serem podhalańskim
Zamrożoną masę zmiksować w paco-jet i delikatnie ogrzać przed podaniem.
![](assets/media/przepisy/Przepis_Orson.jpeg)
Przepis Orsona Hejnowicza - Tatar z leśnymi gadżetami
Paprykę nafaszerować tatarem i ułożyć na środku talerza.
![](assets/media/przepisy/affogato.png)
Affogato z Titanica
Posyp startymi orzechami włoskimi.
![](assets/media/przepisy/Przepis_Wierzba.jpg)
Przepis Michała Wierzby - Tatar wołowy z grzybami, słoniną i majonezem
Wszystkie składniki przyprawy zblendować na pastę.
![](assets/media/przepisy/przepis.jpg)
Owsianka z karmelizowaną dynią i orzechami
Gotową owsiankę przekładamy do miski, a na wierzch dodajemy przygotowaną wcześniej dynię.
![](assets/media/przepisy/Przemis_Koziorzemski.jpg)
Przepis Rafała Koziorzemskiego - Drożdżówka z rabarbarem i lodami lawendowymi
Obrany rabarbar umieszczamy w worku próżniowym i wlewamy sok z bzu, cytryny i miód, następnie zamykamy w pakowarce próżniowej.
![](assets/media/przepisy/deser_z_marchewka.jpg)
Deser z marchewką, nasionami chia i żurawiną
Deser układamy warstwami w naczyniach. Na spód kładziemy zmiksowane marchewki.
![](assets/media/przepisy/Przepis_K_Tluczek.jpg)
Przepis Kamila Tłuczka - Filet z sandacza/sos holenderski/oliwa estragonowa/soczewica belluga/krokiet z szyjkami rakowymi/młode warzywa
Na spód talerza wyłożyć sos holenderski, polać oliwą estragonową, nałożyć soczewicę i filet z sandacza.
![](assets/media/przepisy/SER.jpg)
Przepis na sernik agrestowy ze szpinakowym spodem
Całość zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie warstwy dobrze stężały.
![](assets/media/przepisy/Przepis_Stach.jpg)
Przepis Szymona Stacha - Tatar espresso z majonezem imbirowym, piklowanymi płatkami róży i plastycznym żółtkiem
Składniki zalewy połączyć w rondlu i zagotować, a następnie schłodzić.
Przepis Michała Doroszkiewicza - Biała brzoskwinia/truskawki/maliny
Układać kompozycję deseru z poszczególnych elementów na talerzu.
![](assets/media/przepisy/grants.png)
Grant's Summer Orange z lemoniadą
Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem wlej Grnat's Summer Orange.
![](assets/media/przepisy/Przpeis_Lech.jpg)
Przepis Lecha Plucińskiego - Żabnica
Piec z dodatkiem oliwy z oliwek, przyprawić białym pieprzem.
![](assets/media/przepisy/Przepis_Koprowski.jpg)
Przepis Jacka Koprowskiego - Assiette pietruszkowe
Elementy ułóż na talerzu wedle fantazji, posmakuj je, złap proporcje pomiędzy słonym, słodkim, kwaśnym, kremowym, chrupiącym i spienionym.
![](assets/media/przepisy/hochland_przepis.jpg)
Sernik na zimno z galaretką malinową
Sernik na zimno z galaretką malinową
![](assets/media/przepisy/Przepis_Lis.jpg)
Przepis Sylwestra Lisa - Krem z kiszonej kapusty, żeberko marynowane, zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem
Krem z kapusty kiszonej.
![](assets/media/przepisy/Przepis_Doroszkiewicz.jpg)
Jabłko/Bazylia/Limonka
Przepis z letnimi owocami.
![](assets/media/przepisy/Przepis_Lukasz_Roguski.jpg)
Matcha Mousse Cake
Po zmrożeniu, wyjmujemy tort i dekorujemy według własnych upodobań.
![](assets/media/przepisy/przepis_foto.jpg)
Dzika kaczka z kaszanką, brusznicą i burakiem
Dzika kaczka z kaszanką, brusznicą i burakiem
![](assets/media/przepisy/piers_z_kaczki.jpg)
Pierś z kaczki sous-vide/młoda marchew/żurawina/fondant z ziemniaków/sos z czerwonego wina
Pierś z kaczki nacieramy solą morską i cukrem 1:1
![](assets/media/przepisy/pierozki_kopia.jpg)
Pierożki Dim Sum z krewetkami i łososiem oraz sosem z suszonych krewetek (10 porcji)
Do dekoracji dania użyć prażonego sezamu, marynowanego imbiru i szczypiorku.
![](assets/media/przepisy/przepiskuchniawloska.jpg)
Grillowana macka z ośmiornicy z dodatkiem ziemniaków na kremie z selera naciowego i szpinaku
Najlepsza jest świeża ośmiornica, lecz jeśli nie uda nam się kupić świeżej, możemy się poratować mrożoną.
![](assets/media/przepisy/przepis_makrela1.jpg)
Makrela bałtycka z patelni
Makrela bałtycka z patelni, blanszowany czosnek niedźwiedzi. Purée z fasoli wrzawskiej i z czarnym czosnkiem. Oliwa z czosnku niedźwiedziego. Marynowane kwiaty czarnego bzu.
![](assets/media/przepisy/piernicova_zupa_rybna.jpg)
PIERNICOVA Zupa rybna
Seler naciowy delikatnie obierz, pokrój wedle uznania i zblanszuj. W rondelku na maśle klarowanym smaż drobno pokrojoną szalotkę
![](assets/media/przepisy/wit_szychowski_taco_z_selera.jpg)
Gładzica z kimchi na taco z selera
Seler dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy, a następnie wycinamy z najgrubszej części cztery plastry
![](assets/media/przepisy/202012_przepis.jpg)
Mary Goodnight - koktajl
Mary Goodnight - koktajl
![](assets/media/przepisy/202102_przepis_sierpc.jpg)
Kremowa zupa kukurydziana z Kasztelanem
Kremowa zupa kukurydziana z Kasztelanem
![](assets/media/przepisy/202012_przepis_rosol_z_kaczki1.jpg)
Tradycyjny rosół z kaczki
Tradycyjny rosół z kaczki według przepisu Jakuba Kuronia
![](assets/media/przepisy/202012_przepis_pomaranczowa_przyjemnosc.jpg)
Pomarańczowa przyjemność
Pomarańczowa przyjemność
![](assets/media/przepisy/202011_raviolo.jpg)
Raviolo orzechowe
Raviolo orzechowe/grzyby/szpinak/sos parmezanowy/veloute truflowe
![](assets/media/przepisy/202011_pierogi.jpg)
Pierogi z krupniokiem, jabłkami i konfiturą cebulową
PIEROGI Z KRUPNIOKIEM, JABŁKAMI I KONFITURĄ CEBULOWĄ
![](assets/media/przepisy/202010_przepis_salatka_krewetki.jpg)
Sałatka z krewetkami, mango i awokado w majonezie tahini
Sałatka z krewetkami, mango i awokado w majonezie tahini
![](assets/media/przepisy/202010_sledz.jpg)
Śledź w zalewie gruszkowo-octowej
Śledź w zalewie gruszkowo-octowej
![](assets/media/przepisy/202009_przepis_nowaczewska.jpg)
Tartaletki z kozim serem, gruszkami i granatem
Tartaletki z kozim serem, gruszkami i granatem (przepis na dwie foremki o średnicy 10 cm)
![](assets/media/przepisy/202009_przepis_jakomulski.jpg)
Sałatka z wątróbek dorszowych z ogórkiem kołobrzeskim
Sałatka z wątróbek dorszowych z ogórkiem kołobrzeskim
![](assets/media/przepisy/20200727_przepis_bob_magazyn_branzy_gastronomicznej.jpg)
Ziemniaki z bobem i szynką
Ziemniaki z bobem i szynką
![](assets/media/przepisy/202007_przepis_magazyn_branzy_gastronomicznej.jpg)
Nowoczesna zupa Pavese
Nowoczesna zupa Pavese
![](assets/media/przepisy/202007_capri_przepis.jpg)
Pieczone gruszki z serkiem Capri
Pieczone gruszki z serkiem Capri
![](assets/media/przepisy/20200622_przepis_chlodnik_magazyn_branzy_gastronomicznej.jpg)
Chłodnik z pieczonego buraka
Chłodnik - porcja na 4 osoby
![](assets/media/przepisy/202005_jaroslaw_owczarczyk.jpg)
Tatar wołowy z polskiej jałówki
Tatar wołowy z polskiej jałówki
![](assets/media/przepisy/20200330_przepis_biala_balazy.png)
Chrzanówka wielkanocna
Chrzanówka wielkanocna
![](assets/media/przepisy/Danie_słodkie_receptura.jpg)
Mango/marakuja/karmel
Mango/marakuja/karmel
![](assets/media/przepisy/IMG_3070PS.jpg)
Czekoladowa rozkosz
czekoladowa rozkosz autorstwa Krzysztofa Ilnickiego, Marcina Paździora, Arkadiusza Natorskiego
![](assets/media/przepisy/tatar.jpg)
Tatar z jelenia z plastycznym żółtkiem, piklowaną gorczycą, majonezem z tonki i emulsją z bakłażana
Tatar z jelenia z plastycznym żółtkiem, piklowaną gorczycą, majonezem z tonki i emulsją z bakłażana
![](assets/media/przepisy/kaczka_mulard.jpg)
Sezonowana pierś kaczki mulard pieczona na kości
Na zdjęciu: sezonowana pierś kaczki mulard pieczona na kości podana z purée ziemniaczanym/kurka zimowa/karczoch/biała trufla/brusznica/sos z pieczonej kaczki
![](assets/media/przepisy/creme_brulee.jpg)
Creme brulee z orzeszkami ziemnymi i pasternakiem
Creme brulee z orzeszkami ziemnymi i pasternakiem z lodami o smaku orzechów ziemnych, bezą i dziadkowymi karmelkami
![](assets/media/przepisy/lubella_ciasteczka12.jpg)
Korzenne ciasteczka czekoladowe z żurawiną
Korzenne ciasteczka czekoladowe z żurawiną
![](assets/media/przepisy/przepis_barry.jpg)
Wanilia Mango
Cukier, masło oraz mąki wymieszać płaską łopatką. Kiedy masa będzie jednolita, przesiać. Do mieszanki dodać posiekane orzechy. Wszystko zamrozić w szokówce, pokruszyć na blaszce i piec w 160 C przez 12 minut.
![](assets/media/przepisy/przepis_spaghetti_szpinak.jpg)
Spaghetti ze szpinakiem, brązowymi pieczarkami i sezamem
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody. Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek oraz pieczarki pokrojone w plasterki.
![](assets/media/przepisy/przepis_debic_pazdziernik.jpg)
Panna cotta pistacjowa z malinami i tajską bazylią
Rozpuścić panna cottę i dodać do niej pastę pistacjową. Dokładnie zemulgować trzepaczką lub ręcznym mikserem. Rozłożyć do szklanek. Pozostawić w chłodni do dalszego stężenia.
![](assets/media/przepisy/prasa_horeca_bakkaland_3.jpg)
Słoiczki z orzechowym hummusem i sałatką z pomidorami
Cieciorkę, czosnek, przyprawy i oliwę przekładamy do jednego naczynia. Następnie za pomocą pulsacyjnych ruchów blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodatkowo doprawimy solą i pieprzem i dodajemy sok z połowy cytryny.
![](assets/media/przepisy/przepis_debic_lipiec.jpg)
New York picanha
Oczyść mięso i natnij w kratkę okrywę tłuszczową. Pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej, a następnie smaż, aż osiągnie temperaturę 54°C.
![](assets/media/przepisy/przepis_rigatoni_neapolitana.jpg)
Prawdziwie włoskie Rigatoni neapolitana
Rigatoni neapolitana to nie jest sos neapolitański, który można kupić w każdym sklepie z pomidorów gorszej jakości. Używamy więc do tego malinowych pomidorów.
![](assets/media/przepisy/przepis_prasa_risotto_z_kurczakiem.jpg)
Risotto z pieczonym kurczakiem i grzybami
To proste do przyrządzenia kremowe risotto z kurczakiem można podawać w charakterze dania lunchowego lub głównego (z sałatką z zielonych liści lub warzywami gotowanymi na parze).
![](assets/media/przepisy/magazyn_gastronomiczny_szparagi.jpg)
Szparagi z jajkiem i boczkiem na maślanym pieczywie
Drożdże rozpuszczamy z łyżeczką cukru w mleku delikatnie podgrzanym. W misce mieszamy mąkę z solą, ziarnami i gałką muszkatołową
![](assets/media/przepisy/prasa_gastronomiczna_jarzebina.jpg)
Konfitura z jarzębiny
Zebrane grona myjemy, osączamy na sicie, odrywamy od szypułek. Zagotowujemy wodę, na wrzątek wrzucamy owoce, gotujemy 5-7 minut, osączamy.
![](assets/media/przepisy/tytul_horeca_krolik.jpg)
Królik
Mięso dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą i starannie osuszamy. To samo robimy z nerkami. Przesmażamy łopatki z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiany kolor, a następnie zalewam porto i amaretto
![](assets/media/przepisy/tytul_horeca_ozory.jpg)
Ozory/naleśnik/chrzan z syfonu/pory
Ozory na 72 godziny wkładamy do solanki. Po tym czasie wyciągamy i wkładamy do lekko gazowanej wody na 24 godziny.
![](assets/media/aktualnosci/prasa_horeca_Litchi_en_Rose.jpg)
Panna Cotta z liczi
Aby uzyskać różaną galaretkę podgrzej wodę z syropem i namoczoną żelatynę. W przypadku syropu z estragonu, krótko zblanszuj liście estragonu i dokładnie wymieszaj je z wodą i cukrem.
![](assets/media/przepisy/Lody_jogurtowe _z_rokitnikiem.jpg)
Lody jogurtowe z tonką i rokietnikiem w syropie rozmarynowym
Jogurt, mleko i starte nasiono tonki dokładnie mieszamy, następnie chowamy do zamrażarki i co 10-15 minut mieszamy, aż całość się zmrozi.
![](assets/media/przepisy/czasopismo_gastronomiczne_fondant.jpg)
Prosty do przygotowania fondant z chili i sosem czekoladowym
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (wybierz jakościowo najlepszą czekoladę z największą zawartością kakao). Do czekolady dodajemy masło i energicznie mieszamy
![](assets/media/przepisy/karkowka_lenczewski.jpg)
Karkówka z jarmużem i serem korycińskim
Puree z grillowanej marchwi, róża z grillowanej cukinii, pieczony borowik
![](assets/media/przepisy/lody_z_kalafiora.jpg)
Podwędzane lody z kalafiora
Oczyszczone i umyte różyczki kalafiora gotujemy w wodzie z mlekiem z dodatkiem soli i cukru.
![](assets/media/przepisy/prasa_gastronomiczna_pielimieni.jpg)
Pielmieni jagnięce z consomme z maślaka
Jagnięcinę zmielić, dodać bulion, czosnek niedźwiedzi, świeży lubczyk, rozpuszczone masło, przyprawić. Formować małe kulki.
![](assets/media/przepisy/przepis_debic_deser.jpg)
Nowoczesne millefeuille
Dobrze zmiksować banany w blenderze. Wmieszać w nie skrobię i dodać wyskrobane z laski wanilii ziarna. Bez przerwy mieszając, doprowadzić do wrzenia. Pozostawić do wystygnięcia w chłodziarce i odstawić do późniejszego użycia.
![](assets/media/przepisy/prasa_horeca_bielawski.jpg)
Kurczak zagrodowy z karotką i wędzonymi ziemniakami
Pierś z kurczaka, układamy na marchewce z groszkiem oraz musie z pietruszki, porcjujemy ziemniaki, podajemy jus z pieczonych skrzydełek, chrupiące chipsy z pietruszki i posypujemy pudrem z pumperniklu i czarnuszki.
![](assets/media/przepisy/przepis_bakkaland_2.jpg)
Kremowa sałatka z kurczakiem, jabłkiem i bakaliami
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie sojowym na godzinę. Po tym czasie usmaż kurczaka na łyżce oliwy z oliwek. Jabłka pokrój w kostkę, wcześniej wykrawając gniazda nasienne.
![](assets/media/przepisy/przepis_bakkaland_1.jpg)
Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi
Cebulę kroimy w piórka. Śliwki kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Razem z cebulą umieszczamy je w dużym garnku o grubym dnie. Dolewamy ocet oraz sok z cytryny, dodajemy garść rodzynek, cynamon, goździki, imbir oraz cukier.
![](assets/media/przepisy/przepis-lupacz.jpg)
Łupacz w ostrygowym beurre blanc z białymi szparagami i zielonym grochem
Wyfiletuj łupacza. Włóż kombu między filety i marynuj przez 3 godziny. Usuń kombu i zapakuj filety próżniowo z dodatkiem 10 gramów masła Debic Traditional.
![](assets/media/przepisy/przepis_prasa_horeca_debic_lipiec.jpg)
Sola sous vide w sosie szafranowym z risotto i świeżymi ziołami
Posiekaj drobno szalotkę. Przygotuj bazę gastrique, redukując białe wino o połowę wraz z szalotką. Przetrzyj gastrique przez drobne sito. Dodaj bulion rybny i gotuj na dużym ogniu przez 5 minut.
![](assets/media/przepisy/przepis_prasa_fasolka_z_makaronem.jpg)
Letnia fasolka z makaronem pappardelle
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i zblanszuj fasolkę szparagową (zajmie to 5 minut). Wyjmij ją z wrzącej wody za pomocą łyżki cedzakowej lub szczypiec.
![](assets/media/przepisy/przepis_prasa_tagine.jpg)
Tagine z jagnięciny ze śliwkami i morelami
Dania kuchni marokańskiej i perskiej najlepiej jest przyrządzać w specjalnych glinianych naczyniach, które sprzyjają długiemu duszeniu. Stożkowaty kształt pokrywki pomaga zachować wilgoć, dzięki czemu mięso jest bardzo kruche.
![](assets/media/przepisy/przepis_zupa_orientalna_vog.jpg)
Zupa orientalna z indykiem i makaronem
Ramen, jedna z popularniejszych japońskich zup, to nic innego jak rosół wzbogacony jajkiem, dużą ilością mięsa i niestandardowych dodatków. Dla miłośników orientalnych smaków, podpowiadamy jak wykonać ramen z polską nutą.
![](assets/media/przepisy/czasopismo_gastronomiczne_przepis_jakubiuk.jpg)
Zielona moc na dzień dobry
Cytrynę umyj, obierz ze skórki, wrzuć do blendera. Jabłko umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do blendera.
![](assets/media/przepisy/Lody_pistacjow.jpg)
Lody pistacjowo-jogurtowe, truskawki, chałka, miód i kruszone pistacje
Mleko oraz 200 g pistacji zagotowujemy, następnie studzimy. Pistacjowe mleko, jogurt oraz odrobinę miodu dokładnie mieszamy i chowamy do zamrażarki. Mieszamy co 10-15 minut, aż całkowicie się zmrozi.
![](assets/media/przepisy/magazyn_gastronomiczny_chlodnik_na_walentynki.jpg)
Chłodnik ogórkowy z awokado i krewetkami
Cienko obieramy ogórka i pozostawiamy skórkę. Ogórek siekamy wraz z porem i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Tak dusimy ok. 5 min
![](assets/media/przepisy/tytul_horeca_Bite_of_summer.jpg)
Makaron na miarę mistrza
Makaron jest wyjątkowo wdzięcznym produktem. Daje niemal nieograniczone możliwości zastosowania w kuchni. A ja lubię czasem puścić wodze fantazji i poeksperymentować. - mówi Paweł Gałecki
![](assets/media/przepisy/tytul_gastronomiczny_wegorz.jpg)
Węgorz
Zmiksować węgorza na pastę, dodać resztę składników i połączyć. Rozwałkować na dowolną grubość i schłodzić. Piec w 165°C przez 12-16 min - zależy od grubości ciasta
![](assets/media/przepisy/szef_kuchni_magazyn_branzy_gastronomicznej_chili_kurczak.jpg)
Chilli kurczak z woka
Ogórki kiszone spalić na grillu. Na oleju przesmażyć do koloru pocięty drobno imbir. Dodać czosnek i również przesmażyć do koloru. Dodać cukier i rozpuścić go. Dodać spalone ogórki i sos rybny
![](assets/media/przepisy/tytul_gastronomiczny_mlody_warchlak.jpg)
Wolno gotowany młody warchlak, madera, glazurowane marchewki, kwiaty cukinii, śliwka suska sechlońska
Mięso z łopatki warchlaka pozbawiamy żył i błon, pozostawiając tłuszcz. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Zwijamy mięso ciasno w roladę i nakładamy samokurczliwą siatkę
![](assets/media/przepisy/tytul_gastronomiczny_chlodnik_z_salaty.jpg)
Chłodnik z sałaty i szparagów
Wszystkie warzywa umyj i osusz. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej szczaw na ok. minutę. Wyjmij i przełóż do miski z lodem lub bardzo zimną wodą
![](assets/media/przepisy/tytul_horeca_kaszanka_z_soczewicy.jpg)
Kaszanka z czarnej soczewicy z pieczonymi jabłkami, cebulą i sosem daktylowo-musztardowym
W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar z pieczonych warzyw - warzywa korzeniowe, seler naciowy, grzyby, czerwone wino
![](assets/media/przepisy/tytul_gastronomiczny_sernik.jpg)
Sernik/mango/palona biała czekolada/żel z żurawiny/borówki
Twaróg, śmietanę, miód, mascarpone ubijamy na gładką masę w kitchen aid, następnie wypełniamy nią foremki, ciastka blenderujemy na puder i przykrywamy nimi spód sernika, całość mrozimy
![](assets/media/przepisy/tytul_gastronomiczny_Piers_przepis.jpg)
Pierś kurczaka\pietruszka\grzyby
Filet z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, rolujemy i gotujemy sous-vide przez 30 min w temperaturze 64°C. Przed podaniem filet przesmażamy na patelni z dodatkiem masła.
![](assets/media/przepisy/prasa_do_horeca_losos.jpg)
Łosoś podwędzany z nutą cytrusów
Wymieszać sól, cukier, otartą skórkę z cytrusów i dodać kilka kropel Angustura Orange Bitter. Filet z łososia pokryć mieszanką i odstawić na 20 minut. Następnie dokładnie opłukać i wysuszyć.
![](assets/media/przepisy/tytul_gastronomiczny_kalmary.jpg)
Kalmary/sepia/fenkuł
Kalmary, zanim zostaną użyte w przepisie, należy odpowiednio przygotować. Zabieg czyszczenia kalmarów jest bardzo prosty
![](assets/media/przepisy/tytul_gastronomiczny_ciasteczka_lubella.jpg)
Nieziemsko chrupiące ciasteczka z płatkami
Masło, cukier i miód umieść w dużym garnku i zagotuj często mieszając, a następnie gotuj około 2-3 minut. Płatki i dodatki wsyp do powstałej masy i bardzo dokładnie (ale w miarę delikatnie) wymieszaj.
![](assets/media/przepisy/magazyn_gastronomiczny_krem_z_awokado.jpg)
Krem z awokado z kozim serem, orzech włoski
Rozgrzać olej z dodatkiem masła. Dodać drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek. Całość zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę awokado.
![](assets/media/przepisy/magazyn_gastronomiczny_podlaska_jagniecina.jpg)
Podlaska jagnięcina ze skorzonerą i rydzami
Oczyszczony comber jagnięcy solankujemy i gotujemy sous vide 56 stopni przez 45 minut. Obsmażamy, bastujemy masłem, porcjujemy na kotleciki
![](assets/media/przepisy/zupa_z_jarmuzem.png)
Jesienna zupa z soczewicy z żeberkami i jarmużem
Żeberka opłukać i pokroić na pojedyncze porcje. Wraz z umytym udkiem włożyć do większego garnka, wlać 3 litry zimnej wody, zagotować i zszumować.
![](assets/media/przepisy/Depositphotos_22503839_original.jpg)
Rwana wieprzowina
Mięso dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Warzywa obieramy i kroimy na około 2 cm kawałki. Smarujemy karkówkę olejem i musztardą.
![](assets/media/przepisy/perliczka.jpg)
Perliczka
słonecznik/mizeria z zielonego ogórka/suszona młoda kapusta/karotka/popcorn pieprzowy
![](assets/media/przepisy/veganski_mus.jpg)
Wegański mus z gorzkiej czekolady z malinami i słodkim pudrem z siemienia lnianego
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną wody. Płyn z ciecierzycy przelewamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na sztywną pianę.
![](assets/media/przepisy/Pomidory_przepis.jpg)
Sernik z koziego sera z lodami z suszonych pomidorów
Ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy łyżkami mascarpone i kozi ser.
![](assets/media/przepisy/kasza-pielin.jpg)
Polędwiczka wieprzowa z kaszą jaglaną
Polędwiczkę dokładnie oczyszczamy. Nacieramy olejem, płatkami czosnku, tymiankiem i grubo mielonym pieprzem. Mocno zawijamy w folię, nadając kształt cygara i odkładamy na noc do lodówki.
![](assets/media/przepisy/Depositphotos_26115317_original.jpg)
Baba ziemniaczana faszerowana mięsem i Kiszka ziemniaczana z kurkami i wędzonym boczkiem
Jelita należy dokładnie oczyścić, wywracając je na lewą stronę, pod bieżącą letnią wodą. Następnie moczyć w mleku ok. 2 godzin
![](assets/media/przepisy/Depositphotos_65661321_original.jpg)
Śledź
Suflet ze śledzia na ciepło-gorąco oraz Śledź w podlaskich kurkach i oleju
![](assets/media/przepisy/Depositphotos_41822779_original.jpg)
Pierogi
Ze śliwkami i orzechami