Baba ziemniaczana faszerowana mięsem i Kiszka ziemniaczana z kurkami i wędzonym boczkiem
Kiszka ziemniaczana
z kurkami i wędzonym boczkiem
Składniki:
400 g oczyszczonych jelit wieprzowych
2 kg obranych ziemniaków
200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
1/2 kg kurek
2 średnie cebule
2 jaja
3 łyżki (płaskie) mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 l mleka
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Jelita należy dokładnie oczyścić, wywracając je na lewą stronę, pod bieżącą letnią wodą. Następnie moczyć w mleku ok. 2 godzin.
Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć.
Dodać pokrojoną cebulę i po 10 minutach kurki.
Podlać olejem, doprawić delikatnie solą i pieprzem.
Odstawić do przestygnięcia.
Obrane ziemniaki umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Dodać jajka, mąkę, sól i pieprz.
Dokładnie wymieszać, a na koniec dodać podsmażony boczek, cebulę i kurki.
Powinna nam wyjść gęsta, ale wciąż w miarę płynna masa.
Jelita wyjęte z mleka należy umyć w letniej wodzie.
Jeden koniec jelita spiąć wykałaczką (na tzw. fastrygę), a z drugiej strony włożyć lejek o szerokim otworze.
Jelito wypełniamy jedynie do 1/3 grubości - to bardzo ważne.
Ponownie spinamy koniec jelita wykałaczką.
Po napełnieniu kiszki układamy ją na blaszce, podlewamy wodą i grubszą igłą nakłuwamy w kilku miejscach.
Pieczemy w 180 C ok. 1 i 1/2 godziny, aż uzyskamy jasnobursztynowy kolor.
Baba ziemniaczana
faszerowana mięsem
Składniki:
70 dag ziemniaków w mundurkach
4 dag masła
4 jaja
Farsz:
35 dag mielonej łopatki wieprzowej
1 jajo
2-3 łyżki masła
1 duża cebula
1/2 szklanki gęstej śmietany
sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki w mundurkach wystudzić i obrać
Przepuścić przez praskę, dodać masło, sól, utrzeć z żółtkami, a na koniec dodać pianę z białek.
Farsz: mięso wymieszać z podsmażoną na połowie masła cebulą, dodać jajko, śmietanę i przyprawy.
Naczynie żaroodporne należy wysmarować masłem i delikatnie obsypać mąką.
Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, następnie mięso, a na koniec pozostałą część ziemniaków.
Piec w temp. 170 C ok. godziny.