Dorsz na tłuczonych ziemniakach z zielonymi warzywami i sosem z pietruszki

Dorsz na tłuczonych ziemniakach z zielonymi warzywami i sosem z pietruszki

Składniki na 10 porcji:

  • 1,8 kg filetu z dorsza 
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 350 g cukinii
  • por
  • 300 g zielonego groszku
  • 300 g masła
  • 400 ml tłuszczu roślinnego
  • 180 g soli
  • szczypta pieprzu
  • majeranek
  • 4 liście laurowe
  • 8 szt. ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 pęczki natki pietruszki
  • 500 ml białego wina
  • 200 g miodu wielokwiatowego
  • 800 ml tłuszczu roślinnego do gotowania
  • 200 g masła
  • 150 g szalotki
  • 40 g czosnku

Sposób przygotowania:

ZIEMNIAKI TŁUCZONE:

  1. Ziemniaki gotujemy do miękkości z liśćmi laurowymi, solą i pieprzem ziarnistym.
  2. Po ugotowaniu odcedzamy, wyjmujemy przyprawy, a następnie rozgniatamy.
  3. Tak przygotowane ziemniaki smażymy na maśle.
  4. Doprawiamy je do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

DORSZ:

  1. Oczyszczoną z łusek i ości rybę dzielimy na porcje po 150 g.
  2. Każdą z nich zalewamy sześcioprocentową solanką na 30 min.
  3. Następnie rybę osuszamy i smażymy skórą do dołu na tłuszczu roślinnym przez ok. 3 min z obu stron.

ZIELONE WARZYWA:

  1. Pora z cukinią kroimy na drobne kawałki.
  2. Przesmażamy je na maśle.
  3. Gdy się lekko podsmażą, dodajemy zielony groszek.
  4. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

SOS PIETRUSZKOWY:

  1. Czosnek i szalotkę kroimy w kostkę.
  2. Podsmażamy na maśle, następnie dodajemy miód i delikatnie go karmelizujemy.
  3. Do tego wlewamy wino i czekamy, aż alkohol odparuje.
  4. Po chwili wlewamy tłuszcz roślinny do gotowania, posiekaną pietruszkę i wszystko razem miksujemy w blenderze kielichowym.
  5. Całość przecedzamy przez drobne sitko i zagotowujemy.
  6. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.

Autor: Sebastian Cichy