Przepis Marcina Filipkiewicza - Sandacz w sosie szczawiowym i z wędzonym serem podhalańskim

Przepis Marcina Filipkiewicza - Sandacz w sosie szczawiowym i z wędzonym serem podhalańskim

Składniki:

Sos szczawiowy:

75 g liści szczawiu

10 g tartego chrzanu

50 g soku z jabłek

75 g wody lodowej

100 g oliwy cytrynowej

1 g xantany

filet z sandacza 

Kawior z wędzonego sera:

100 g sera wędzonego typu oscypek

300 g mleka owczego

1 g xantany

2,5 g agaru

Sposób przygotowania

Sos szczawiowy:

  1. Wszystkie składniki zmiksować i przełożyć na noc do lodówki.
  2. Przełożyć do pojemnika paco-jet i zamrozić.
  3. Zamrożoną masę zmiksować w paco-jet i delikatnie ogrzać przed podaniem. 

Kawior z wędzonego sera:

  1. Wszystkie składniki dokładnie zblendować i przecedzić przez drobne sitko.
  2. Zagotować i przełożyć do dyspenzera.
  3. Ciepłą ciecz delikatnie wstrzykiwać do zimnego oleju, aby powstały drobne kuleczki przypominające kawior.

Filet:

  1. Filet sandacza smażyć na palonym maśle 3/4 czasu od strony skóry tak, aby się zrumieniła.
  2. Podajemy z sosem szczawiowym i kawiorem z wędzonego sera. Wszystko dekorujemy świeżymi ziołami.