Karp w czerwonym winie

Karp w czerwonym winie

Składniki:

  • 4 średniej wielkości filety z karpia
  • 500-700 ml czerwonego wina
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mała bulwa selera
  • 5 śliwek wędzonych (suska)
  • pół pora
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • goździki
  • ząbek czosnku
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • cukier
  • gałka muszkatołowa
  • 80 g masła
  • 600 g jabłek (szara reneta)
  • 400 g borowików mrożonych w całości
  • 160 g masła klarowanego (80 g do smażenia i 80 g zimnego do sosu)

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa kroić w brunoise.
  2. Filety z karpia umieścić w marynacie z wina, śliwki wędzonej, warzyw oraz przypraw. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 48 godzin.
  3. Jabłka obrać, pokroić w cząstki, a następnie dusić do miękkości z dodatkiem masła. Można dodać wody.
  4. Do jabłek dodać startą gałkę muszkatołową. Całość zmiksować w celu uzyskania kremowego, esencjonalnego purée.
  5. Rozmrożonego borowika pokroić w duże, nieregularne kawałki.

Wykonanie i prezentacja:

  1. Marynatę zredukować, gotując. Do sosu dodać cukier, sól i pieprz. Przecedzić.
  2. Osuszone filety obsmażyć na maśle, podlać sosem i dusić na wolnym ogniu przez ok. 5-10 min. Pod koniec zaciągnąć zimnym masłem.
  3. Podgrzać jabłkowe purée.
  4. Borowiki podsmażyć na maśle z dodatkiem tymianku i czosnku.
  5. Na talerzu rozsmarować jabłkowe purée, następnie ułożyć filet z karpia i podlać sosem. Borowiki układać na rybie.
  6. Przyjemnej degustacji!

autor: Rafał Targosz