Kotlety z kaszy bulgur z warzywami, wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora

Kotlety z kaszy bulgur z warzywami, wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora

Składniki na kotlety:

  • kasza bulgur gotowana 300 g
  • marchewka starta na tarce 2 szt
  • pietruszka starta na tarce 2 szt
  • kalafior krojony w drobną kostkę razem z łodygą 1 szt
  • jajka 4 szt
  • mąka pszenna do zagęszczenia około 150 g
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi suszony (do smaku)
  • twaróg wędzony 200 g
  • natka z pietruszki posiekana 4 łyżki
  • olej do smażenia
  • cebula kostka 100 g
  • czosnek krojony w kostkę 3 ząbki
  • twaróg wędzony 150 g

Składniki na panierkę:

  • bułka tarta 250 g
  • natka z pietruszki 1 pęczek razem z łodygami
  • koperek 1 pęczek razem z łodygami

Składniki na pesto z liści kalafiora:

  • liście z jednego kalafiora
  • rukola 50 g
  • pistacje solone łuskane 90 g (lub prażone na patelni migdały kalifornijskie)
  • czosnek 4 ząbki
  • olej do gęstości (około 300 ml)
  • sól do smaku
  • natka z pietruszki łodygi i liście 1 mały pęczek

Sposób wykonania kotletów:

  1. na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę i czosnek, następnie dodać startą marchewkę i pietruszkę, chwilę przesmażyć
  2. w misce połączyć pokrojony kalafior, kaszę i podduszone ostudzone warzywa oraz przyprawy, twaróg wędzony, jajka, mąkę i wyrobić
  3. z gotowej masy formować kotleciki
  4. panierować w panierce ziołowej i smażyć na oleju lub piec piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 20 minut

Sposób wykonania panierki:

    Wszystkie składniki połączyć ze sobą i miksować blenderem do uzyskania panierki koloru zielonego

Sposób wykonania pesto:

    Wszystkie składniki połączyć ze sobą i miksować blenderem lub w blenderze kielichowym

 Autorski przepis kucharza Winiarni Zamojskiej - Marcina Sikory