Mostek wołowy konfitowany/piana ziemniaczana/chipsy ziemniaczane/cebula w karmelu/marchew z masłem i estragonem

Mostek wołowy konfitowany/piana ziemniaczana/chipsy ziemniaczane/cebula w karmelu/marchew z masłem i estragonem

Składniki:

Mostek wołowy konfitowany:

150 g mostku wołowego

Sól, pieprz, tymianek, rozmaryn

Kaczy tłuszcz

100 g ziemniaków

Piana ziemniaczana:

150 ml śmietanki 34 proc.

30 g masła

1 g proespumy

Chipsy ziemniaczane:

50 g ziemniaków

sól

Cebula w karmelu:

30 g białej cebuli

20 g cukru

10 g masła

100 ml bulionu drobiowego

Marchew:

50 g marchwi

15 g masła

Sól, estragon

Sposób przygotowania:

Mostek wołowy konfitowany:

  1. Mostek wołowy natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem, wstawić na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia rozpuścić kaczy tłuszcz i zalać nim w całości mostek wołowy.
  3. Piec w 86°C przez 13 godzin.
  4. Wyjąć mostek, kiedy będzie miękki, odsączyć z tłuszczu i poporcjować.

Piana ziemniaczana:

  1. Ziemniaki ugotować do miękkości z dodatkiem soli, odcedzić, dodać gorącą śmietankę oraz masło, ugnieść na gładkie puree.
  2. Dodać proespumę i wlać w syfon, nabijając 2 naboje.

Chipsy ziemniaczane:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić na krajalnicy/mandolinie na 0,5 cm plastry.
  2. Plastry pokroić w słupki, a słupki w kosteczkę. Opłukać całość w zimnej wodzie.
  3. Rozgrzać olej do 150°C, osuszyć ziemniaki na papierze i smażyć na złoty kolor.
  4. Po odcedzeniu doprawić solą.

Cebula w karmelu:

  1. Białe małe cebulki obrać, przekroić na pół.
  2. Na patelni zrobić karmel, wrzucić do niego cebulki, dodać masło i bulion drobiowy.
  3. Dusić całość ok. 10 min.

Marchew:

  1. Marchew obrać, pokroić w słupki 1/1.  
  2. Do worka wakum włożyć marchew, masło, sól i estragon.
  3. Zgrzać i gotować w 85°C przez 30 min.

Autor: Daniel Ottlik

fot. Patrycja Szuman