Przepis Michała Wierzby - Tatar wołowy z grzybami, słoniną i majonezem

Przepis Michała Wierzby - Tatar wołowy z grzybami, słoniną i majonezem

Składniki:

Przyprawa:

100 g listków lubczyku

100 g listków natki pietruszki

150 g oleju

Marynata do grzybów:

250 g octu

1 l wody

5 g gorczycy w ziarnach

4 szt. ziela angielskiego

4 szt. liścia laurowego

220 g cukru

2 g pieprzu w ziarnach

50 g cebuli

Majonez baza:

75 g żółtka

5 g musztardy dijon

8 g soli

8 g cukru

20 g octu

300 g oleju

Pikantny majonez:

100 g majonezu

7 g srirachy

2 g octu

2 g soli

2 g chili koreańskiego

Słonina:

500 g słoniny

Tatar:

100 g mięsa zmielonego lub posiekanego

1/2 łyżeczki przyprawy Tatar

1/2 łyżeczki musztardy francuskiej

szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki przyprawy zblendować na pastę. Jeżeli będzie za gęsta, dolać oleju. Grzyby dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem. Składniki marynaty zagotować razem, po czym zalać ciepłą zalewą grzyby. Następnie połączyć składniki majonezu: żółtka, musztardę dijon, sól, cukier oraz ocet, później powoli dodawać olej. Do gotowego majonezu dodać przyprawy. Słoninę pokroić w kostkę i wytopić na małym ogniu, tak żeby zrobiły się chrupiące skwarki.