Przepis Pawła Suchenka - Pascha wielkanocna

Przepis Pawła Suchenka - Pascha wielkanocna

Składniki:
  • 1 kg twarogu,
  • 500 g białej czekolady,
  • 250 g masła,
  • 100 g żółtek (5 średnich jaj),
  • 60 g oleju,
  • 170 g cukru pudru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 50 g bakalii (dowolnych),
  • 100 g rodzynek (namoczonych wcześniej w amaretto),
  • 50 g posiekanych migdałów,
  • kandyzowana skórka z pomarańczy,
  • liofilizowane maliny.
 
Sposób przygotowania:
Wyjmij wszystkie potrzebne składniki z lodówki i pozwól im się ogrzać - powinny być w temperaturze pokojowej. Masło z cukrem - pudrem i waniliowym ? ubij na puszystą masę, do której stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Zawartość połącz z twarogiem za pomocą miksera. Do otrzymanej masy serowej dołóż bakalie, migdały, skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszaj całość.
 
Masę przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą (może być gaza) i odstaw do lodówki na 12 godzin lub całą noc. Przed podaniem deseru roztop w naczyniu białą czekoladę z olejem. Polej nią paschę i zanim zastygnie, obsyp liofilizowanymi owocami.
 
Autor: Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola